Günün acı haberi
Şanlıurfa İl Kültür Turizm emekli Müdiresi Fatma Nevin Güllüoğlu vefat etti. Güllüoğlu, kurulmasını sağladığı, 2006’da kapatılmasına şahit olduğu Devlet Güzel Sanatlar Galerisinin yıllarca Müdürlüğünü yaptı.
Merhum Ali Güllüoğlu ve merhume Maide Güllüoğlu’nun kızı, İbrahim, Adnan, Ferda,Emine Güllüoğlu, Şükran Terzi ve Nükhet Canbeyli’nin kız kardeşleri olan Nevin Güllüoğlu 23 Eylül Pazartesi günü öğle namazını müteakiben Nebi Efendi Camisinden alınarak Bediüzzaman aile mezarlığına defnedilecek.
Güllüoğlu ailesi Ramazan Başak Taziye evinde taziyeleri kabul edecek.
DEVLER GÜZEL SANATLAR GALERİSİNİ YILLARCA AYAKTA TUTTU
Şanlıurfa’da mevcut sanat potansiyelinin bir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ile gün ışığına çıkabileceğini düşünen Urfa Kız Meslek Lisesi Resim Öğretmeni F. Nevin Güllüoğlu, 1979 yılında Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü Osman Zeki Oral’a, Urfa’da bir galerinin nasıl kurulabileceğini sorar; onun yönlendirmesi ile aynı yıl Kültür Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel ile yaptığı görüşmede, Şanlıurfa’nın sanat potansiyeli hakkında bilgi verir. Genç bir resim öğretmeninin bu talebi karşısında duygulanan Genel Müdür Mehmet Özel, Şanlıurfa’ya galeri kurulması için Genel Müdür Yardımcısı İhsan Yüceözsoy’a gerekli talimatı verir ve Güllüoğlu’na galeriye müdür olması için teklifte bulunur.
Urfa’ya dönen Güllüoğlu, o dönemin mülki ve idari amirleriyle görüşür ve bir an önce galerinin Şanlıurfa’ya kazandırılması için çaba gösterir. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce Şanlıurfa’ya galeri kurulması için 4 Temmuz 1980 tarih ve 630.9/(1762) sayılı Kültür Bakanlığı onayı alınır. Bu hizmetlere uygun bir binanın bakanlığa tahsis edilmesi için Belediye Başkanlığı nezdinde girişimde bulunulur. 13 Kasım 1980 tarih ve 1433 sayılı Encümen kararı ile Belediye’ye ait tarihi tiyatro salonu (Bugünkü Şair Nabi Kültür Merkezi) tahsis edilir. Ancak öne sürülen koşullarda uzlaşma sağlanamayınca, girişimler bakanlık nezdinde devam ettirilir. Nihayetinde, 1979 yılında Eski Eserler Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Nurettin Yardımcı tarafından kamulaştırılan Urfa yerel mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Hacı Hafız Ahmet Efendi Evi’nin selamlık bölümü 15 Kasım 1984 tarih ve 630.90-4230 sayılı Bakanlık onayı ile ilgili Genel Müdürlükçe, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılmak üzere devredilir. Binanın restorasyon çalışmalarından dolayı 1985 yılında galeri Şanlıurfa Müzesi bünyesinde kurulur. Müzede Asistan olarak görev yapan A.Cihat Kürkçüoğlu Müdür olarak atanır. (1985-1987)
1987 yılında A.Cihat Kürkçüoğlu’nun Dicle Üniversitesi’ne Öğretim Görevlisi olarak geçmesi üzerine, Galeri Müdürlüğü’ne F.Nevin Güllüoğlu atanır. 1988 yılında Turizm Danışma Bürosu’nda hizmetlerini sürdüren galeri, 12 Haziran 1989 tarihinde Divanyolu caddesindeki hizmet binasına geçmiş ve Şanlıurfa’nın plastik sanatlar tarihine damgasını vurmuştu.
Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü, Şanlıurfa’da var olan sanat potansiyelinin yeniden hareketlenmesine neden oldu. Amatör ve profesyonel sanatçılar, burada çalışma ortamı buldu.
Bu gelişmeler, Şanlıurfalı sanatçıların dışa açılmasını sağladı; il dışında çalışmalarını sürdüren ressamları da Şanlıurfa halkı ile buluşturdu. Aynı zamanda Şanlıurfa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve Harran Üniversitesi Resim Bölümüne kavuştu.
Şanlıurfa’da resim alanında başlayan hareketliliğin sonucu olarak, 1990-2000 yılları arasında ulusal akademilerin Resim bölümlerine 108 genç kazandırıldı. Bu akademisyen ve amatör gençlerin başarıları bizlere öğretim görevlisi, resim öğretmeni, ressam ve sanat tarihçisi olarak değerli insanlar yetiştirdi. Bu başarı akademi çalışmalarına da yansıdı, bir çoğu kursiyer olarak başladıkları galeriye eğitimci olarak geri döndü.
Bunlar arasında Mehmet Hatipoğlu, Necla Tosmur, İ. Halil Çerçi, Sibel Göktepeli, Şeyda Güllüoğlu, Muharrem Çelik, Mehmet Sakızcı, Necmi Kaya, Ahmet Kına, Sait Toprak, Ahmet Erman Karagöz, Ahmet Vural ve Emine Küçük sayılabilir.