Fakıbaba, mevsimlik işçilerin çilesini anlattı
Şanlıurfa’da 10 başhekimlik, 10 yıl belediye başkanlığı, 10 yıl milletvekilliği ve 1 yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev yapan kentin efsane siyasetçisi Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, şimdilerde İyi Parti Ankara Milletvekili kimliğiyle TBMM’de söz alarak kronik problemlere dikkat çekmeye çalışıyor.
Geçtiğimiz ay TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, son 11 yılda trafik kazası, elektrik çarpması, suda boğulma, yetersiz beslenme ve enfeksiyon hastalıkları sonucu 253 mevsimlik tarım işçisi çocuğun hayatını kaybettiğini anlatan Fakıbaba, aynı problemi farklı boyutlarıyla bu kez Meclis Genel Kurulunda gündeme getirdi.
‘TEK AMAÇLARI KARINLARINI DOYURMAK’
Tarım işçilerinin aileleriyle birlikte Nisan ayında ikamet ettikleri yerden ayrılıp, 7 ay sonra Kasım ayında memleketlerine döndüğünü, zar-zor biriktirdikleri parayla kış aylarını geçirmeye çalıştıklarını, bu döngünün yıllardan beri devam ettiğini anlatan Fakıbaba, ‘Tek amaçları var; kimseye muhtaç kalmadan karınlarını doyurmak ve hayatta kalabilmek. Maalesef sosyal bir hayatları asla mevcut değil” dedi. Bu süreçte çocukların eğitimden mahrum kaldığını belirten Fakıbaba, bazı bölgelerde taşımalı eğitim olsa da bunun verimli olmadığının aileler tarafından ifade edildiğini dile getirdi.
’12 KİŞİLİK MİNİBÜSE MALİYET UCUZ OLSUN DİYE 20 KİŞİ BİNİYOR’
Yaptıkları yolculuğu başlı başına bir ‘İnsanlık dramı’ olarak nitelendiren Fakıbaba, ‘Bazen haberlerde; Tarım işçileri Konya yolunda kaza geçirdi, şu kadar kişi yaşamını yitirdi, şu kadar kişi yaralandı diye duyuyoruz. Maalesef 12 kişilik minibüse en az 20 kişi biniyor. Maliyet ucuz olsun diye buna katlanmak zorunda kalıyorlar. Yollarda bu anlamda trafik kontrollerinin sıklaştırılması gerekir’ ifadelerini kullandı.
‘GAP PROJESİNİN TAMAMLANMASI İÇİN ÇAĞRI YAPTIK’
Fakıbaba, konuşmasının bir bölümüne ilişkin videoyu sosyal medya hesabında paylaşırken de şunları kaydetti:
”TBMM Genel Kurulunda yaptığım Konuşmamda, Mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı zorlu yaşam koşulları, Kötü çalışma şartları, Eğitimden geri kalan çocuklar, Yetersiz sağlık hizmetleri, Hijyen sorunları ve yolculuk sırasındaki güvenlik riskleri gibi temel sorunlardan bahsettim. Bu sorunların çözümü için GAP Projesi’nin tamamlanması, Tarım işçileri için daha iyi yaşam ve çalışma şartlarının sağlanması, Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve eğitim imkanlarının geliştirilmesi gibi öneriler sunduk. Ayrıca, hükümetin bu konuda somut adımlar atması, yerinde incelemeler yapması ve sosyal adaletin sağlanması çağrısında bulunduk.”