Şanlıurfa’da et fiyatları tavan yaptı. Kentte koyun kıymanın kilosu 120, dana kıymanın kilosu 110 liraya dayandı.
Ramazan yaklaşırken yaşanan fahiş fiyat artışlarında Katar ve İran’a yapılan canlı hayvan ihracatının etkili olduğu belirtiliyor.
Saadet Partisi (SP) Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Niyazi Yanmaz’dan bu konuda ‘Katar et yesin, biz dert yiyelim’ başlığı altında dikkat çekici bir yorum geldi. Yanmaz, şu ifadeleri paylaştı:
”Paraya sıkıştıkça kapılarına gidiyoruz ya.. Ülkemizin en kıymetli mallarına konuyorlar ya.. Borç alan emir alır ya.. Zaten kısıtlı olan hayvanlarımızı , KATAR’A ihraç ediyorlar.. Et fiyatları bir an da patladı. Ve insanlarımıza ucuz et kuyruğunu bile çok gördüler.. Ya Rabbim. Bilincimizi , gayretimizi arttır bu zalim yönetimden kurtulalım.”
AHIRLAR DOLMUYOR
Kasap Suat Yansız ise kuzu etindeki artışın nedenini müşterilerine anlatmakta zorlandığını belirterek, “Et kilosu şu anda 120 lira. 2 kilo et almaya gelen vatandaş sadece yarım kilo pirzola alabiliyor. Bu bizim çalışmamızı azaltıyor. Vatandaş yiyemiyor, lokantalar zor durumda. Bir porsiyon kebap 60 liraya çıktı. Daha önce 40 liraydı. İhracatın acil bir şekilde durması lazım, durmadığı takdirde çok zor duruma gireceğiz, daha da yükselecek. Çünkü Güneydoğu’da bütün ahırlar boş şu anda ve dolmuyor” dedi.
KARSIZ ÜRETİME ZORLANDILAR
Et fiyatlarındaki artışı Tarım Uzmanı Mustafa Saraç, şöyle değerlendiriyor:
”Besi işletmeleri düşük denecek derecede boş kapasitede çalışıyor. Çünkü yıllardır öngörülemeyen kârsız üretime zorlandılar. Öbür taraftan da sütteki fiyatın çok düşük olması ve insanların ineklerini kesmiş olmaları aynı şekilde doğması gereken erkek danaların doğmaması, danaların kesilmesi bugün Türkiye’nin geldiği bir çıkmaz. Bu sebeple süt fiyatlarının sürdürülebilir bir seviyede günlük olarak takip edilip tutulması, Türkiye’de ucuz et yiyebilmenin tek çözüm yoludur. Süt fiyatları tatmin edici olmadığı zaman (son üç senedir bu şekilde) insanlar bu işten vazgeçiyorlar. Dolayısıyla anaç hayvanların kesime gitmesi sonraki jenerasyonların doğmaması anlamına geliyor.”