‘Engellerin aşılması sizin elinizde’
Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Engelli Kliniğinde görevli Diş Hekimi Baran Sarıtemur, Engelli ve engelli yakınlarını Ağız ve Diş Sağlığının önemi konusunda uyardı.
Sarıtemur, İlimizde ikamet eden tüm engelli bireylerin randevu almadan kliniğe başvurarak tedavi olabileceklerini belirtti. Engelli hastaların çocukluktan başlayarak ağız-diş sağlığı konusunda eğitilmesi, özellikle annelerin veya çocuğa bakan kişinin bu konuda bilgili olmasının önemine dikkat çeken Sarıtemur, şu açıklamayı yaptı:
”Düzenli diş hekimi muayeneleri ile birçok hafif engelli hastada, ağız-diş sağlığı problemlerinin önlenmesi mümkün olabilir.
Engelli bireylerde ağız ve diş sağlığını korumak, sorunlarıyla başa çıkabilmek için özel ilgi ve uzmanlığa ihtiyaç duyulmaktadır.
Ağız hijyeni kazanmayan çocuklarımız ilerleyen dönemlerde birçok diş kaybı yaşıyor, Bununla beraber yaşam kalitesi düşüyor.. Ağız hijyenine en çok engelli ve engelli yakınlarının dikkat etmesi gerekiyor.
Engelli bireyler ağız, diş ve diş eti hastalıkları bakımından yüksek risk grubundadır. Bu kişilerde beslenme ve çiğneme problemleri yaygındır.
Sorunun ve ağrının nereden kaynaklandığını anlamakta ve anlatmakta zorlanırlar. Genel olarak zihinsel ve fiziksel engelli kişilerde problemin kaynağının bulunması ancak hastalık oluştuktan ve ağrı verici bir hale geldikten sonra mümkün olmaktadır.
Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olarak engelli bireylerimizin yaşam standartlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Ağır engeli olan bireylerimizin sedasyon (anestezi) altında diş çekimi, süt dişlerinin dolgu ve kanal işlemlerini yapmaktayız. Kliniğimize başvuran engelli hastalarımızın %95’inin ağız hijyeni çok kötü durumda ve birçoğu dişlerini kaybedecek düzeyde. Bunun sebebi ise ailelerin ağız ve diş sağlığı hakkında yeterli bilgi sahibi olamamasıdır.
Ailelerin, engelli çocuklarının ağız hijyenine dikkat etmemesi, onların yaşam mücadelesini ne yazık ki daha da zora sokuyor. Ağız hijyeni olmayan engelli bireyler, çürük ile başlayan ve çekim ile son bulan ağrılı bir süreç geçiriyor, bu süreç hem aileyi hem de engelli bireyi yıpratıyor. Çoklu diş kaybı olan engelli bireylerimizin, ilerleyen zamanlarda beslenme güçlüğü çektiğini ve bununla beraber birçok sistemik hastalıklarla mücadele ettiğini biliyoruz. Kliniğimize başvuran ailelere ağız ve diş sağlığı eğitimini verdiğimizde ise ne yazık ki çok geç kalmış oluyoruz.
Çoklu diş kaybı olan engelli hastalarımıza total protez(damak) ve parsiyel protez (çengelli) yaptığımızda kullanma zorluğu çektiği gibi şikayetler alıyoruz, bu yine hem aileyi ve hem de engelli bireyi yıpratıyor.
Ağız ve diş sağlığı hayatımızın en önemli parçası. Mental engelli bireylerimize diş fırçalamayı oyuna dönüştürerek daha cazip hale getirebiliriz. Aileler genelde macun kullanmakta zorluk yaşadıklarını söylüyor. Macun kullanmakta zorluk yaşıyorsanız, kuru bir şekilde dişlerini fırçalayabilirsiniz.”