Emine Şenyaşar’ın adalet talebi de dosyada
AK Parti ile CHP arasında genel başkan düzeyinde ilk buluşma sekiz yıl aranın ardından 2 Mayıs’ta olmuştu.
İki parti arasında genel başkan düzeyinde son görüşme 22 Eylül 2016’daydı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından CHP’nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dönemin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanı Binali Yıldırım görüşmüştü.
Erdoğan’ın “siyasette yumuşama”, Özel’in ise “normalleşme” dediği temaslar kapsamında iki lider 2 Mayıs’ın 39 gün sonrasında yeniden bir araya gelecek.
Oturma düzeni “iki genel başkan” için düzenlenecek
Erdoğan ve Özel’in 2 Mayıs’ta AK Parti Genel Merkezi’ndeki görüşmesinde Erdoğan’ın sağında Özel otururken sol tarafındaki koltuğun boş olması dikkat çekti. Boş koltuğu telafi için gerçekleştireceği iade-i ziyarette Erdoğan ile Özel denk koltuklarda oturacak.
Özel, görüşme tarihini açıklarken oturma düzeni için bir müzakereye gerek olmadığını altını çizerek, “İki siyasi partinin genel başkanları nasıl oturması gerekiyorsa o şekilde oturacak, Sayın Cumhurbaşkanını öyle ağırlayacağız” demişti.
Aynı heyet eşlik edecek
2 Mayıs’ta Özel’e CHP İstanbul Milletvekili ve eski ABD Büyükelçisi Namık Tan ve Erdoğan’a AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş eşlik etmişti. CHP Genel Merkezi’nde yapılacak görüşmede de aynı isimler yer alacak.
Gündemde neler var?
İki liderin ilk görüşmesinde Erdoğan’ın gündemi anayasa değişikliğiyken, Özel’in gündemleri arasında Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyulması, hasta tutukluların durumu, CHP’ye geçen belediyelerin borç durumu, belediyelerin projeleri için Cumhurbaşkanı’nın onayını bekleyen krediler, asgari ücrete temmuz ayında zam ve emekli aylıkları da yer aldı.
İlk adım 28 Şubat hükümlülerinin cezalarının affedilmesi oldu
Görüşmenin ardından ilk gelişme, 28 Şubat davasından hüküm giymiş komutanların sağlık durumları nedeniyle cezalarının Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesi oldu. Özel’in grup toplantılarında da gündeme getirdiği konuyla ilgili Erdoğan’dan adım Kobani davasında HDP’li siyasetçilerin hapis cezaları aldığı 16 Mayıs’ta geldi.
CHP’li kurmaylar, Gezi davasında da gelişme bekliyor. Gezi Parkı davasından 2017 yılından beri tutuklu bulunan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala hakkında verilen cezanın “kanun yararına bozulması” talebi üzerine dosyalar Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık’ın talebi kabul etmesi halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girecek. Karara göre Kavala hakkında “tahliye” kararı verilebileceği gibi “yeniden yargılanması” da gündeme gelebilecek.
Özel’in “normalleşme ruhuna aykırı” bulduğu gelişmeler de yaşandı
Bu süreçte olumlu gelişmelerin yanı sıra, Özel’in “Normalleşme ruhuna aykırı” olarak nitelendirdiği gelişmeler de oldu. Özel, 1 Mayıs’ta Taksim yasağının sürmesi, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması, asgari ücret ve en düşük emekli aylığında artışın gündeme gelmemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na AYM’nin Can Atalay kararını tanımayan daire başkanı Muhsin Şentürk’ün atanması gibi konulardan iktidara tepki gösterdi.
Özel Emine Şenyaşar’ın adalet talebini iletecek
Özel, Adalet Bakanlığı önünde adalet nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar’ı ziyaretinde Erdoğan’ın ziyaretini hatırlatarak “Kürtçe bilmesem de derdini anlıyorum. O geldiğinde bu konuyu da kendisine doğrudan annenin ağzından ileteceğim” dedi.
Özel, Erdoğan ziyareti öncesinde Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile görüştü Suikastla öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iade-i ziyaretinden bir gün öncesi çocuklarıyla birlikte Özel ile görüşmeye geldi. CHP Genel Başkanına destekleri için teşekkür eden Ateş, Sinan Ateş davasının da Erdoğan ile görüşmede gündeme gelmesini beklediğini belirtti.