Bu yemek işini kaldırmak çok mu zor?

Ekonomideki olumsuz gelişmelere bağlı olarak alım gücünün düşmesi taziye yemeğini büyük bir külfet haline getirdi. Bir çok ilde bu uygulamaya son verildi. Bazı il ve ilçelerde ise taziye evlerinin ihtiyaçları konusunda Belediyeler katkıda bulunmaya çalışıyor.
Bu konuda bir öneri de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi STK ve Muhtarlık İşleri eski Daire Başkanı Ali Ferhat Türkmen’den geldi.
Geçen hafta içinde maddi durumu orta düzeyde, kalabalığı da çok olmayan bir ailenin taziyesinde ortaya çıkan giderlere dikkat çeken Türkmen, önerisini şöyle özetledi
”Ne kadar masrafınız oldu diye sordum… Taziye evi kirası, çay, kahve, su ve çalışanlar için 23.000₺, 2 günlük (Öğlen) yemeği 57.000 TL, Mevlütçülere 12.000₺. Sadece bu 3 kalem 92.000₺, diğer masraflar hariç (Mezarlık içinden, mezarlık camisine giden Tabut bile 1.000₺).
Herkes konuşuyor, herkes şikayet ediyor ama kimse somut bir adım atmıyor…
Sorum şu; Taziye Evlerinde Yemek İşini kaldırmak çok mu zor?..
Önerim de şu; Fakir insan yemek yok demeye utanır, Fakat 40 gün üst üste yemek yapacak kadar durumu iyi olanların, örnek olacak cesaretli bir adım atması gerekiyor. Taziye ilanlarında “Abdest, namaz, yemek ve ihtiyaç için Saat 12.00-13.00 arası taziye evimiz kapalıdır” demeleri yeterlidir.”
FATURA ÇOK YÜKLÜ
Şanlıurfa Dernekleri Federasyonu (ŞANFED) Başkanı Adnan Şansal da, İstanbul’da her ortamda bu konuyu dile getirmeye çalıştığını vurgulayarak, ”Taziye yemeklerinin kaldırılması lazım. Gerçekten orta halli bir aile için yüklü bir fatura ortaya çıkıyor, buna STK‘ların öncülük etmesi lazım” dedi.