‘Urfa’nın yıldızını daha da parlatacağız’
Faruk DEVECİ
——————————-
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 23 Eylül’deki ‘Taş Tepeler ‘adlı program için ilimize gelmesi bekleniyor. Ersoy, yeni projelerle Urfamızın tarihi zenginliklerini daha da öne çıkarmayı planlıyor. Urfa’daki programda Karahantepe’nin tanıtılması amaçlanıyor.
GÜNEYDOĞU PİRAMITLERİ
‘GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi’ kapsamında planlanan Mezopotamya’nın tanıtım stratejisi ve eylem planı hatırlanacağı gibi geçen Haziran ayında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen tanıtım töreniyle duyurulmuştu. Bakan Ersoy’un bu konudaki hedefleri şöyle:
”Göbeklitepe’nin çevresindeki 100 kilometrelik hat üzerinde 11 tane daha tepe var ve artık 12 tepe diyeceğiz. Urfa’da bunun tanıtımını yapacağız. Dünyanın bir çok üniversitesiyle, arkeoloji konusunda uzmanlaşmış kazı başkanlarıyla da iş birliği yaparak 12 tepeyi dünya lansmanı şeklinde sunacağız. Dünyada çok popüler bir yer haline gelecek, hatta Güneydoğu’nun Piramitleri diyebiliriz buna. Lansman yapıldıktan sonra çok fazla ses getirecek, Türkiye’nin eşi benzeri olmayan bir hazinesi olarak düşünüyoruz.
PEYGAMBERLER ROTASI
Hasankeyf’teki Doğa ve Su Sporları altyapı çalışmaları tamamlandığında da goturkiye.com‘a ait tüm platformlarda tanıtımı yapılacak ve rotalara eklenecek. Gaziantep Halfeti Rum Kale Göbeklitepe Şanlıurfa Harran rotasını GoTürkiye’de paylaştık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının cazibe merkezlerini destekleme projesi kapsamında Birecik Harran Soğmatar Göbeklitepe güzergahlarında yürüyüş ve bisiklet rotaları tasarımları üzerine çalışıyoruz. Yuvacalı’dan başlayan Harran’da sona eren Hz. İbrahim inanç rotası, Urfa’daki “Peygamberler Rotası” ile Şanlıurfa Harran Göbeklitepe Karahantepe Nevali Çori noktalarını kapsayan “İnsanlığın Doğuşu” rotası GoTürkiye platformuna eklendi. Halfeti’yi de sakin şehir anlamına gelen “Cittaslow” rotalarına ekledik.”
YENİ GÖZDE KARAHANTEPE
Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 3 yıl önce “Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları” projesi kapsamında başlatılan çalışmalarda, Karahantepe’de Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen neolitik döneme ait “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikili taş tespit edilmişti. Geçen yıl ilk kez yapılan kazılarda insan ve hayvan heykelleri bulunmuştu. 12 bin yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Karahantepe Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni gözdesi olacağa benziyor.