Bizimkilerde hala ‘Tık’ yok!
Fıstık ağaçlarında yaşanan kurumalara karşı çare üretmekte zorlanan Urfalı üreticiler kendilerini yönlendirecek kişi ve kurum bulamazken, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çoktan harekete geçti. Urfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde ise bu konuda hala bir hareket yok.
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerinde yapılan teknik incelemeler sonucu ağaçların sararmasına ve taç hacminin küçülmesine neden olan ‘Phytoplasma’ hastalığının neden olduğu belirlendi.. Yetkililer, aşırı sıcaklar ve yağış azlığı nedeniyle hastalığın yaygınlaştığına dikkat çekiyorlar.
‘Phytoplasma’ hastalığı çok kıraç, sulanmayan, kireç oranı yüksek topraklarda görülürken toprak kalınlığı yüksek, bitki besin elementleri bakımından zengin olan kırmızı topraklarda görülmüyor.
Uzmanlar, ‘Phytoplasma’ hastalığı ile mücadele yöntemlerini şöyle sıralıyor:
- Sorunlu ağaçların taç izdüşümüne açılacak 30-35 cm derinliğindeki kanala Demir, Hümik Asit, Azot ve Potasyum,vb. besin elementlerinin bolca suyla uygulama yapılması, hastalığın hızını önemli derecede durduruyor ve ağaçların çalışması sağlanıyor.
- Ağaçlara kış aylarında gözle uyanmadan önce aynı uygulamanın tekrar yapılması ve bahçelere bol miktarda iyi yanmış hayvan gübresi uygulanması gerekiyor.
- İyi bir besleme ve sulama ile ağaçların güçlü kalması sağlanırken aynı zamanda hastalığın önüne geçiliyor. Ağaçlar yeterli su olmadığı sürece verilen gübreden istenilen oranda faydalanamıyor.
- Hastalığın Psilla zararlısı, aşı kalemleri ve budama aletleri ile etrafa yayıldığı biliniyor. Dolayısı ile Psilla ile mücadele, aşı kalemlerinin sağlıklı ağaçlardan alınması ve budama aletlerinin dezenfekte edilmesi hastalığın yayılmasını önlüyor.