‘Siz olsanız, çocuğunuzu bu okula gönül rahatlığıyla gönderir misiniz?’
Faruk DEVECİ
Suriyeli öğrencilerin yoğun olduğu okullarda 2022-2023 Eğitim-öğretim yılı yine sancılı geçecek.
2018-2019 eğitim-öğretim döneminde Suriyeli öğrencilerin kaynaştırılması amacıyla karma sınıflara geçilmişti. Yüz yüze eğitimle beraber geçen dönem sorunlar yaşandı. Aynı kaosun büyümesinden endişe ediliyor.
Türk Eğitim Sen yöneticilerinin saha incelemelerinde, sınıf mevcudunun çoğunluğu Suriyeli öğrencilerden oluşan sınıflarda Türk çocuklarının Suriyeli öğrencilerin davranışlarını göstermeye başladığı belirlenmişti.
Suriyeli öğrencilerin yoğun ve çoğunluk olduğu okullarda Türk öğrencilerin velileri, çocuklarını başka okullara kayıt ettirmenin gayreti içerisinde..
URFA’DA SIKINTI BÜYÜK
Eyyübiye ilçesi Karakoyunlu Mahallesi Muhtarı Bozan Demir de aynı sıkıntılardan muzdarip.
Bozan Demir’e göre, Hızmalı, Şehitlik ve Karakoyunlu Mahallelerine hitap eden İsmetpaşa İlkokulu ve İmam Buhari İmam Hatip Ortaokulunda Suriyeli öğrenci sayısı Türk öğrencilerin sayısını geçti. Öyle ki toplam okul mevcusunun yüzde 60-65’ini Suriyeli çocuklar oluşturuyor.
KOTA KONULMALI
Başka mahallelerde ikamet eden Suriyelilerin de Nüfus Müdürlüğü ve İl Göç İdaresinden bir yolunu bulup ikamet alarak çocuklarını bu okullara kayıt ettirdiğini, bu yüzden söz konusu okullarda Suriyeli öğrenci sayısının kabul edilebilir rakamı geçtiğini vurgulayan Demir, çözüm olarak kota konulmasını ve fazla öğrencilerin taşımalı eğitimle başka okullara yönlendirilmesini istedi.
Muhtar Bozan Demir, tepkisini şu sözlerle özetledi:
”Emniyet, Nüfus Müdürlüğü yetkilileri gelip Hızmalı, Şehitlik ve Karakoyunlu Mahallerinde araştırma yapabilirler. 3 aile,19 kişi bir evde oturur mu? Muhtarlığımızda adresi yok ama çocuğu bu okulda..
ÖĞRETMEN DERS ANLATMA ZORLANIYOR, ÇOCUKLAR ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYOR
1’nci sınıfların ayrılması, Suriyeli çocuklara kendi dillerinde eğitim verilmesi lazım. 40 kişilik bir sınıfta 8-10 öğrenci Suriyeli olursa sıkıntı olmaz. Ancak 40 öğrenciden 25-30’u Suriyeli olduğu zaman eğitim anlamında sıkıntı ortaya çıkıyor. Öğretmenler ders anlatmakta zorlanıyor. Çünkü bu çocukların birçoğu Türkçeyi çok iyi bilmiyor. Öğretmenler de dersi Türk çocuklarına göre değil, onların anlayabileceği şekilde daha yüzeysel anlatmak durumunda kalıyor. Bu da öğrencilerin eğitimini çok olumsuz etkiliyor.
Çocuklar bir şey öğrenemiyor, öğrenme güçlüğü çekiyor. Biz çocuklara evde bildiğimiz kadarıyla bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz.
Öyle sınıf var ki 42 öğrencinin 34’ü Suriyeli..
Vali bey ya da Milli Eğitim Müdürü, ‘Ben İsmetpaşa İlkokulu ve İmam Buhari İmam Hatip Ortaokuluna çocuğumu gönül rahatlığıyla gönderebilirim’ diyebiliyorsa ben de göndermeye hazırım.
Suriyeliler elbette bizim kardeşimiz, kaynaşmalarını çok istiyoruz. Ancak dünyanın hiç bir yerinde böyle bir kaosun oluşmasına izin verilmez. Yetkilileri bu anlamda önlem almaya, çözüm üretmeye davet ediyorum.
OKULLARDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILMALI
İmam Buhari İmam Hatip Ortaokulunda geçen dönem bazı öğrencilerin üzerlerinde bıçak bulundu. Suriyeli öğrencilerle bizim çocuklarımız arasında gruplaşma, cepheleşme ve buna bağlı olarak da kavgalar yaşanıyor. Okul Müdürü ve idarecilerin elinden bir şey gelmiyor. Okullarda güvenlik önlemlerinin arttırılması ve bu anlamda Velilerin bilgilendirilmesi, uyarılması gerekiyor.”