AK PARTİ DEDAŞ’A TOZ KONDURMUYOR!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, DEDAŞ’ın bölgemizde uyguladığı elektrik kesintilerini gündemde tutmaya devam ediyor.
Geçen Mayıs ayında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Tanal, gelen yanıtı dün sosyal medya hesabında paylaştı, bugün de Hilvan ilçesine bağlı Usta Hasan Mahallesi’nde elektrik direğinden kaynaklandığı iddia edilen ve hububat deposuna sıçrayarak 5 kişinin yaralanmasına yol açan yangına dikkat çekti, kesintilere ilişkin gece çekilen bir videoyu paylaştı.
DEDAŞ’IN HİZMET KUSURU YOKMUŞ GİBİ AÇIKLAMA METNİ HAZIRLIYORLAR
Bakanlıktan gelen yanıtı yorumlarken; Enerji Bakanlığının DEDAŞ’a toz kondurmayan tutumundan vazgeçmediğini vurgulayan Tanal, ”Önceki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları gibi yeni Bakan Alparslan Bayraktar da Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar ve Şanlıurfa’nın diğer ilçelerindeki elektrik kesintilerine ilişkin yönelttiğim soru önergelerine cevap verirken, özel elektrik şirketi DEDAŞ’ın hiçbir hizmet kusuru yokmuş gibi açıklama metni hazırlıyor. Oysa tablo ortada. DEDAŞ, Şanlıurfa ve diğer GAP illerinde vatandaşı perişan ediyor.” ifadelerini kullandı.
EPDK, PERİYODİK DENETİMLER YAPIYORMUŞ!
Tanal’ın Bakan Bayraktar’a verdiği soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığından şu yanıt verilmişti:
”Elektrik Dağıtım Şirketinin sorumluluk sahasında meydana gelen elektrik kesintilerinin sebepleri, sayısı ve ilçelere göre dağılımları aylık olarak https://www.dedas.com.tr/hizmetlerimiz/hizmet-kalite-göstergleri internet adresinde yayımlanmakta olup, bu bilgiler aynı zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığına (EPDK) aylık olarak bildirilmektedir. Gerçekleşen elektrik kesintileri Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi (TEDAŞ) ve EPDK nezdinde yapılan çalışmalar ile detaylı olarak incelenmekte ve kesintilerin önlenmesi için yatırım ve bakım programları oluşturulmaktadır. Meydana gelen elektrik kesintilerine yapılan önleyici ve koruyucu bakım-onarım çalışmaları ile anında müdahale edilmekte, faaliyet alanındaki elektrik tesislerine yönelik periyodik arıza önleyici bakım programları uygulanmaktadır.
Elektrik Dağıtım Şirketlerinin tedarik sürekliliği ile teknik kalite ve cihaz hasarlarına ilişkin yükümlülükleri Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine ilişkin Kalite Yönetmeliği (Yönetmelik) çerçevesinde düzenlenmiş olup, bu kapsamda hem mezkur yönetmeliğin dağıtım şirketleri/perakende satış şirketlerinin ticari kalite göstergeleri açısından yükümlü olduğu asgari performans standartlarını düzenleyen 18’inci ve 27’nci maddelerindeki standartların ilgili şirketlerce ihlali halinde, hem de yönetmelikte yer alan yıllık kesinti eşik süre ve sayılarının aşılması durumunda kullanıcıların tazminat hakkının doğacağı hükme bağlanmıştır. Yıllık kesinti tazminatına ilave olarak günlük kesinti süresinin kentsel dağıtım bölgesinde 10 saat, kent altı dağıtım bölgesinde 11 saat ve kırsal dağıtım bölgesinde 12 saati aşan ve şebeke işletmecisi veya dışsal olan kesintiler için kullanıcıların başvurusuna gerek olmaksızın kesintiden etkilenen her bir kullanıcıya dağıtım şirketi tarafından uzun süreli kesinti tazminatı ödenmektedir.
Ayrıca aboneler elektrik dağıtım sisteminden kaynaklanan kalite sorunları nedeniyle teçhizatlarında oluşan hasara ilişkin zararın tazmini için dağıtım şirketlerine talepte bulunabilmekte, dağıtım şirketleri ile aboneler arasında uyuşmazlık oluşması durumunda ise bu uyuşmazlık tüketici hakem heyetlerinde ve/veya tüketici mahkemelerinde değerlendirilebilmektedir.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin Zamanında Ödenmeyen Borçlar› başlıklı 35’nci maddesi kapsamında sadece borçlarını ödemeyen abonelerin elektriği kesilmekte olup, borcunu ödeyen abonelerin enerjileri 24 saat içerisinde yeniden bağlanmaktadır. Borcu bulunmayan abonelerin elektriğinin kesilmesi söz konusu değildir.
Bununla birlikte, lisanslarında belirtilen bölgede dağıtım hizmeti veren elektrik şirketleri, TEDAŞ ve/veya EPDK tarafından periyodik olarak denetlenmekte, icra edilen denetimler neticesinde tanzim edilen inceleme ve denetim raporlarının gereği de EPDK tarafından yerine getirilmektedir. Söz konusu raporların 6446 sayılı Kanun ve ikincil mevzuat kapsamında değerlendirilmesi neticesinde mevzuata aykırı faaliyetleri sabit görülen elektrik dağıtım şirketleri hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır.”
DEDAŞ bilindiği gibi kırsalda kesinti uygularken, aynı yerde ikamet edip borcu bulunmayan aboneleri de cezalandırıyor. Özellikle kırsalda şebekelerin modernize edilmemesi ve halen ahşap direklerin kullanılması en çok şikayet edilen konular arasında yer geliyor