Urfa’da suyu tasarruflu kullanana teşvik gündemde
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya, tarımda su tasarrufu sağlamaya, çiftçilerimizin kazançlarını doğrudan ve dolaylı yollarla artırmaya ve ülke tarımına katkı sunmaya çalışıyor.
DSİ’den bu konuda yapılan yazılı açıklamada, dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfus artışına paralel olarak başta tarım olmak üzere içme, kullanma ve sanayi sektöründeki su taleplerinde büyük artış olduğu vurgulandı. Etkileri gittikçe daha fazla hissedilen kuraklık ve iklim değişikliği ile birlikte su miktarında da azalmaların beklenmesi, sulama başta olmak üzere mevcut su kaynaklarının rasyonel yönetimi ve verimli kullanımını zorunlu kıldığı vurgulanan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli tarafından 2021’in “Su ve Sulamada Hamle Yılı” olarak ilan edildiği hatırlatıldı.
SUYU TASARRUFLU KULLANAN TEŞVİK EDİLECEK
Öte yandan bazı pilot sulama projelerinde “Kademeli Su Kullanım Hizmet Bedeli” uygulaması başlatılacağı bildirildi. Söz konusu çalışma çerçevesinde sulama yönetiminin finansmanı için temel kavram olan ve tesisin işletme, bakım, onarım ve yönetim giderlerinin karşılığı olarak ödenen “Su Kullanım Hizmet Bedeli” kullanılan su miktarına veya hacme göre alınacak. Mevcut durumda bazı projelerde uygulanmakta olan “hacme göre ücretlendirme”de, her bir metreküp suyun ücreti sabit iken, yeni pilot uygulamayla bu ücret sabit olmayacak. Kullanılan her birim su artışında veya azalışında ücret artarak veya azalarak uygulanacak. Böylece su kullanım hizmet bedeli, az su kullanıldığında artarak ödüllendiren veya çok su kullanıldığında artarak cezalandıran bir yaklaşımla uygulanacak. Bitkinin ihtiyacı kadar su kullanımı teşvik edilecek. Uygulamanın Urfamızdaki sulama projelerinde de uygulanacağı bildirildi.
MODERN SULAMA KAZANDIRIYOR
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ülkemizin su kaynaklarının korunması, yönetilmesi, geliştirilmesi ve gelecek nesillere eksiksiz olarak aktarılması maksadıyla projeler üreten Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından birisi olduklarını anlattı. Yıldız, şu açıklamasında şunları kaydetti:
”Bölgesel Kalkınma projeleri olan GAP ve KOP başta olmak üzere özellikle sulama yatırımlarımız hızlandırarak verimli topraklarımızın bereketine bereket katmak için çalışmaktayız. DSİ olarak modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koymaktayız. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükseltiyor.
ŞANLIURFA’DA 2021 YILI SULAMA SEZONU DEVAM EDİYOR
Bu kapsamda Şanlıurfa İlinde 7 Nisan 2021 tarihinde başlayan 2021 yılı sulama sezonunda toplam 3 milyon 40 bin 330 dekar tarım arazi sulanacaktır. Şanlıurfa İlimizde toplam 3 milyon 40 bin 330 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2021 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 2 Milyar 973 Milyon 443 bin TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Bizler DSİ olarak ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam etmekteyiz. Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, modern sulama sistemlerinin yaygınlaşmasını ve özellikle de su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde kararlılıkla sürdürüyoruz.”