İbrahim Halil Okuyan
30 Temmuz 2007
Beklemeğe tahammül eder, sabır gösterebilir ve yaşamaya devam edersek anlaşılan iyi şeyler görecek, mutlu günler yaşayabileceğiz.
1998 yılından beri yapımı devam eden büyük bölümü tamamlanıp uçuşlara açılan Uluslararası GAP Havalimanı nihayet hizmete girdi.
16 Temmuz 2007 tarihinde iç hat seferleri başlatılan havalimanında dış hat seferleri için ise 2007 ağustos sonunu bekleyeceğiz. 2 milyon yolcu kapasiteli olan GAP Havalimanı 9 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş. Türkiye’nin en uzun uçak pistine sahip olan havalimanımız 10 metrekarelik terminal binası ve diğer müştemilatı ile standartlara uygun bir özellik taşımaktadır.
Başarı ile yürütülen deneme uçuşlarının yanında bazı yapısal noksanlıkların tamamlanması için çalışmalar sürdürülmektedir.
Diyarbakır karayolu üzerinde 30 kilometre mesafedeki havalimanının yolu da henüz tamamlanmamıştır.
Sayılan noksanlıklar havalimanı statüsünü ve uçuşları engellememekle beraber halkımız bu noksanlıkların bir an önce giderilmesini, uçuşlarda rekabeti sağlayarak bir ortamın hazırlanarak THY dışındaki uçakların da havalimanına gelecek durumda çalışmaların yapılmasını, böylece değişik saatlerde iniş-kalkışlara imkân hazırlamasını istemektedirler.
En önemli beklentimiz şüphesiz ki, havalimanımıza kargo uçaklarının da rahatça gelmesi ve GAP ürünlerinin dış pazarlara gönderilme imkânlarının elde edilmesidir. Belirtilen noksanlıkların giderilmesi sağlanmadan beklenen işlerin devreye girmesi de hayli zaman alır ve koca havalimanından beklenen fayda yeterince sağlanamaz. Bu havalimanından belki ilk uçuşları yaparak Ankara’ya giden Sayın Milletvekillerimizi bekleyen işler arasında bu limanın bir an önce kargo uçaklarına açılacak duruma getirilmesi hayli mesailerini alabilecektir. Bu zaruri ihtiyacı bir an önce düzene koymaları ilk icraatları olması yönünden önem kazanacak ve şüphesiz takdirle karşılanacaktır..
Havalimanımız Ağustos sonuna kadar inşallah büyük ölçüde tamamlanmış olur. Ancak, zaman isteyen işlerin yanında bazı bürokrasi ile ilgili işler de var. Bunları bir an önce bitirmek faydalı olur, ileride engel teşkil etmez.
Düşünüyorum da, ilk uçak bir tarlaya konmuştu. 60 yıl önce yine böyle bir yaz sıcağında Diyarbakır’a uçmak üzere motor çalışmaya başladı. Millet tozundan korunmak için uzaklaşırken nihayet havalandı ve düzleştirilmiş tarlanın olanca tozu genizleri doldurdu. Tabii elbiselerde de hal kalmamıştı.
O günlerden bu yana olgunluk yaşını da geçen bir ömür geçirdik. Çok şükür yurdumuzu, vatanımızı böyle müreffeh hamlelerde görmek bizlere gurur veriyor, halkımızı mesut ediyor.
Çalışmalar devam ettikçe inşallah refah seviyesi artacak ve insanlarımız layık oldukları daha güzel şeylere kavuşacak ve bahtiyar olacaklardır.
Herkesin çalışması ve becerisi olan iş de ilerlemesi şüphesiz bu süreci daha da hızlandıracaktır.