Urfalıların 2 haftası var… İhtiyatlı davranmazsak…
Koronavirüs açısından orta riski iller arasında yer almamıza karşın vatandaşların temkinli davranmasında yarar var.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin bu konuda sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Urfalılardan alınan tedbirlere uymayanlarını isteyerek, “Düşük Riskli İller” kategorisinde yerimizi aldık. Ancak ihtiyatlı davranmayıp rehavete kapılırsak, azalan vaka sayılarımızdaki artış işten bile değil. Lütfen; Maske, Mesafe, Temizlik kurallarına uymaya devam edelim.” ifadelerini paylaştı.
Öte yandan esnetme veya kısıtlama kararlarının iller bazında iki haftada bir verileceği kesinlik kazandı. Bu durumda Urfalılar iki haftalık bir sınava tabi tutulmuş olacak.
Bilindiği Urfa’da yüz yüze eğitim başladı. Öğretmenlerin aşı olmaması, okullarda hijyen şartlarının süreklilik arz etmesini sağlayacak altyapının oluşturulmaması, okullara bu anlamda ödenek ayrılmamış olması, temizliği sağlayacak personel sayısının yetersiz olması handikap yaratıyor.
100 bin nüfusta vaka sayıları ilimizde 15-21 Şubat arasında 20,42’ydi. 20-26 Şubat arasında ise 15,4’e düşmüştü. Urfamızın durumu iki hafta sonra yeniden değerlendirilecek. 100 bin kişide vaka sayısına göre, ya orta riskli durumumuzu koruyacağız, ya da orta, yüksek ya da çok yüksek riskli iller arasında yer alacağız.
Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca’nın verdiği bilgiye göre, şu an 37 ilde mutasyon var. Yayılımı fazla. Ancak hastalık etkisi artmış ya da azalmış değil. Salgının seyri, bulaşıcılığı bir araya gelmekle, kapalı ortamda bulunmakla, insandan insana geçildiği için, maske dahil bir takım tedbirleri devre dışı bıraktığımızda, bu salgının arttığını hepimiz biliyoruz. Buna hassasiyetle odaklanmalıyız. Herkes için söylüyorum.
Öte yandan illerin risk grubunu netleştirecek kriterlerin yer aldığı algoritma taslağı hazırlandı. Kısa süre içerisinde yayımlanması beklenen algoritmanın içerisinde, illerdeki vaka sayıları, aşılama oranları, yoğun bakım kapasitesinin doluluk oranı, servis yatışları ve doluluk oranları gibi temel kriterler yer alacak.
Bu temel kriterlerin yanı sıra başka alt ölçütler de, risk gruplarının tespitinde etkili olacak. Örneğin, risk durumunun belirlenmesinde kriter olarak yer alması beklenen yüz bin nüfusta yeni çıkan vaka sayısının yanı sıra, o ildeki PCR pozitiflik oranının artış yönünde mi yoksa düşme yönünde seyrettiğine de bakılması bekleniyor.
Tüm bu veriler ve kriterler ışığında bir puanlama yapılacak. Puanlama sistemine göre de kısıtlama ve normalleşmeye ilişkin kararlar netleştirilecek.
Bakanlığın ayrıca, düşük riskli ilde normalleşme ile ilgili hangi adımlar atılabileceği, yüksek riskli ilde ilave ne tür kısıtlamalara gidileceğine ilişkin bilgileri de açıklayacağı ifade ediliyor.
1 Mart itibarıyla başlayacak yeni dönemde, olası bir suistimalin önüne geçilmesi açısından illerin vaka sayılarının açıklanması illere bırakılmayacak. Sağlık Bakanlığı verileri merkezden açıklamaya devam edecek.
Yine yayınlanacak algoritmaya göre hangi ilin hangi risk kategorisinde yer aldığını da bakanlık belirleyecek.
Kontrollü normalleşme döneminde kısıtlamaların illerdeki tabloya göre gevşetilip sıkılaştırılacak olmasının, önlemlere uyma konusunda vatandaşları teşvik edeceği düşünülüyor.
Urfahizmet/Milliyet