DENİZDİBİ TARAMA FİLOSUNA TAZE KAN

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizdibi tarama amacıylade kullanılmak üzere inşa edilen DÖKER-1 gemisinin denize indirildiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, yeni geminin 750 metreküp taşıma kapasitesine ve 7,5 knot hıza sahip olduğunu kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizdibi tarama amacıylade kullanılmak üzere inşa edilen yeni DÖKER-1 gemisinin denize indirildiğini duyurdu.
Bakan Uraloğlu, “750 metreküp taşıma kapasitesi, 7.5 knot hız ve kaldırılan yük boşaltma özelliği ile yeni gemimiz, denizdibi tarama kapasitemizi önemli ölçüde artıracak.” dedi.
Denize indirilen DÖKER-1 gemisinin, uzun ömrü mesafelerinde sağlanan hız ve kapasite avantajı ile limanlarda, tersanelerde ve balıkçı barınaklarında yapılan tarama boncuklarını hız kazandıracağını belirten Bakan Uraloğlu, ayrıca bin 700 metreküp kapasitesi emici tip yeni bir geminin inşa sürecini de devam ettirdiğini aktardı.
38 Gemilik Filoya Yeni Takviye
Bakanlık bünyesinde Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü koordineunda İstanbul, İzmir ve Samsun Denizdibi Tarama Başmühendislikleri tarafından sürekli denizdibi tarama hızlarını kesmeden devam edebilen kaydeden Uraloğlu, “Mevcut 38 deniz aracı ve yaklaşık 210 personelle 2024 yılında 730 bin metreküp denizdibi gerçekleştirdik. Büyüyen liman ve tersane kapasiteleri ile eğlence barınaklarının yanıt vermek amacıyla devam ediyoruz.” tasarruf kullanıldı.
Türkiye’nin üç taraflı denizlerle dönüşümlü bir yarım ada olduğu göz önüne alındığında denizdibi tarama kuralları, büyük kapasitelerin limanlara güvenli bir şekilde yanaşabilmesi ve mevcut limanların koşullarının sağlıklı açıdan önem taşıdığına dikkat eden Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Denizdibi tarama işlemleri; sadece büyük gemilerin elleçleme yapabilmesi için değil, aynı zamanda gemi bakım-onarımları, yeni gemi inşa projeleri ve su yollarının emniyetli hale getirilmesi için de büyük önem taşıması. Özellikle çevrenin, denizin ve kıyılarının korunması, bunların dışında kalanların ve mevcut suların durdurulmasının büyük bir şekilde durdurulması.”
Bakan Uraloğlu, denizlerde yaşanan yasakların de denizdibi tarama artışını artırdığını belirterek, “Bu faaliyetlerimizle hem çevreyi koruyor hem de Türkiye’nin deniz ticaretinde küresel rekabet gücünü artırıyoruz.” dedi.