‘Urfa iş dünyası olarak krize kafa tuttuk’
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Fuaye alanında yapıldı.
Toplantıda gündemde yer alan konular dışında 2025 yılı hedefleri ele alındı. Meclis Başkan Vekili Mehmet Tatlı, 2024’ün kendileri açısından zorlu ama öğretici bir yıl olduğunu vurguladı.
ŞANLIURFA’YI ÜLKENİN TİCARET VE SANAYİ MERKEZİ HALİNE GETİRMELİYİZ
Pandemi ve depremin etkilerinin son izlerini silmeye çalışırken, yerel ekonomimizi toparlamak adına güçlü adımlar attıklarını, sanayici ve tüccarın azmi sayesinde, bu çabaların meyvesini verdiğini anlatan Tatlı, ”Şimdi ise 2025’e umutla bakma zamanı. Bu yılki hedefimiz, Şanlıurfa’nın potansiyelini daha iyi değerlendirerek üretimi ve ticareti artırmak, esnafımızın ve sanayicimizin ihtiyaçlarına çözüm üretmek olacak. Şehrimizi sadece bölgenin değil, ülkenin ticaret ve sanayi merkezi haline getirme yolunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bugün burada, bu hedeflere ulaşmamız için hep birlikte fikir alışverişi yapacağız” dedi.
İHRACATÇILARIN SORUNLARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise 2025’i yeni hedefler ve yeni umutlar yılı olarak gördüklerini belirterek, Şanlıurfa’nın ekonomik ve ticari potansiyelini artırmak adına daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.
2024 yılı boyunca küresel ekonomik dalgalanmalar ve ülkemizin içinden geçtiği zorlu ekonomik süreçlerin hepimizi derinden etkilediğini ancak tüm bu zorluklara rağmen iş dünyasının azmi sayesinde Şanlıurfa’nın son iki yılda ihracatını artırmayı başaran tek il olarak dikkatleri üzerine çektiğini dile getiren Başkan Mehmet Yetim, sözlerini şöyle devam etti:
”İhracat konusunda elde ettiğimiz bu başarıyı sürdürülebilir kılmak ve daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte ihracatçılarımızın karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik girişimlerimizi sürdürüyoruz.
İlimizdeki iş dünyasının en önemli sorunlarından biri de finansmana erişimdir. Özellikle KOBİ’lerimizin uygun maliyetli finansmana ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla bankalar ve finans kuruluşlarıyla sürekli temas halindeyiz. İş dünyamızın bu sorunu aşabilmesi için uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanlarının artırılması gerektiğini belirtiyoruz.
KALİFİYE ELEMAN SORUNU ŞUGEM’LE AŞILIYOR
Bu konuda girişimlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu kalifiye personel sorunlarına karşı ŞUTGEM’de yürüttüğümüz eğitim programları ile kaynakçılık, ayakkabı imalatı ve tekstil hazır giyim alanlarında çok sayıda kursiyerimizi mezun ettik.
Kaynak ve Ayakkabı sektöründe 500 den fazla kalifiyeli personel yetiştirip yüzde 50 sinden fazlasını fabrikalara istihdam ettik. Tekstil hazır giyim alanında ise 100’den fazla mezun verdik.
GIDA ANALİZ MERKEZİ DEVREDE
Ayrıca şuna da dikkat çekmek istiyorum. İlimizin Yatırım, Üretim, İstihdam ve ihracatımızın artması için yeni arsa tahsislerine az kaldı.
Gıda Analiz ve Araştırma Merkezi (GAAM) gıda sektöründeki firmalarımız için büyük bir ihtiyaçtı. Şu an aktif olarak hizmet vermekte olan bu merkezimizde ürün analizleri akredite bir şekilde yapılmaya devam etmektedir.
2025, Şanlıurfa’mızın potansiyelini daha da artırmak, sorunlarımızı çözmek ve yeni projelerle büyümek açısından bir fırsat yılı olacaktır. Şanlıurfa’mızın kalkınması için çalışmaya devam edeceğiz.”