Urfa Akyüzler Konağı can çekişiyor
Görkemli bir mimariye sahip olan tarihi Akyüzler Konağı yıllardır kurtarılmayı bekliyor.
Sanat Tarihçisi Cihat Kürkçüoğlu, kesme taş geleneksel konut mimarisinin Türkiye’deki en güzel örneklerinden biri olan tarihi konak için yetkililere çağrı yaptı.
KURTARILMAYI BEKLEYEN YÜZLERCE YAPIDAN BİRİ
Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, ilimizin turizm potansiyeline dikkat çeken Kürkçüoğlu, şu yorumu yaptı:
”UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesindeki Göbeklitepe, ileride bu listeye gireceğine inandığımız KARAHANTEPE ve UNESCO geçici listesindeki KENTSEL SİT ALANI ile ŞANLIURFA Türkiye turizminin odak noktalarından biridir.
Ancak kentsel sit alanındaki tarihi yapıların metruk durumları Urfa’nın gelecekteki turizminin pek parlak olmayacağını gözler önüne seriyor.
Kent merkezinde; geleneksel evlerden, hanlara, hamamlara kadar restorasyona muhtaç yüzlerce tarihi yapı kurtarılmayı bekliyor.
Bunlardan biri de kent merkezindeki AKYÜZLER KONAĞI.
GÜNDEN GÜNE ERİYOR!
Mimari tasarımıyla, taş süslemeleriyle, kalem işi süslemeleriyle, bağdadi tekniğindeki yumurta ve tekne tavan tasarımlarıyla kesme taş sivil mimarinin Türkiye’deki en güzel 10 örneği arasına girebilecek bu tarihi konak maalesef kaderine terk edilmiş, günden güne yıkılarak yok olmayı bekliyor.
Sayın Valimizin koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyemiz, Merkez İlçe Belediyelerimiz, ŞURKAV başta olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, Turizm Şirketlerimizin bir araya gelerek, bütçe imkânları çerçevesinde sunacakları katkılarla bu yapının kamulaştırılıp restore edilerek kurtarılmasını diliyoruz.
TARİHE SAYGISIZLIK DEĞİL Mİ BU?
Yüzlerce yapıyı kurtarmaya bütçe imkanlarımız yetersiz kalabilir, anlarım. Ama bu tarihi yapı Türkiye’de ilk ona girecek konaklardan biri. bu nedenle yok olmasına seyirci kalamayız.
Kültür Varlıklarımızın yok olmalarına seyirci kalmak, kurtarılmaları için çaba göstermemek tarihimize saygısızlık değil midir?
Konağın günümüzdeki fotoğrafını çeken Yasin Küçük’e teşekkür eden Kürkçüoğlu, ‘HAYDİ URFA BU KONAĞI KURTARMALISIN’ çağrısı yaptı.
TARİHİ URFA EVLERİ SAHİPLERİNİN İNSAFINA BIRAKILAMAZ
Şanlıurfa kültürüne yaptığı katkılarla bilinen Araştırmacı/Yazar Abuzer Akbıyık da, şehir kimliğini tarihi yapıların oluşturduğuna vurgu yaparak şu yorumu yaptı:
”Urfa evleri dahil tarihi çarşılar, Göbeklitepe, Kale ve diğer tarihi yapıların olmadığını düşünün, Urfa diye bir şehir olmaz. İnsanlar bu yapıları görmek için Urfa’ya gelmektedirler. Bu nedenle Tarihi Urfa evlerin bakımı, değerlendirilmesi sahiplerinin insafına bırakılmamalıdır.
Mirasçıların çokluğu veya mülk sahibinin imkansızlığı söz konusu ise buna devletin sahip çıkması