Abuzer Akbıyık
28 Ağustos 2020
“Av turizmi kapsamında 2020-2021 sezonunda Şanlıurfa’da kotalar belirlendi. 14 Ceylan, avlanabilecek.”
Son birkaç günde, Türkiye’de 2020-2021 yılı Av Turizmi kapsamında avlanmasına izin verilen türler, kotalar, ücretler ve avlanma şekilleri belirlendiği ve bu kapsamda Şanlıurfa’da 14 Ceylan avlanacağı haberleri basında yer aldı.
Konuyu araştırdım, meğer bu geçmiş yıllarda da yapılıyormuş, fakat bu sene basında yer almış. İşin esası nedir diye birkaç dosta sordum. “Hayvanların cinslerine göre ortalama yaşları var. Ceylanlar yaşlanınca, yaşlı Ceylanlara boya sürüyorlar, avcılar boyalı yaşlı Ceylanları avlıyor” dediler. Geçmişten beri bu ihalelerin yapılıyor olması veya yaşlı hayvanların avlanmasına izin verilmesi gerekçeleri beni tatmin etmedi. Yaşlı da olsa, genç de olsa, zevk uğruna hayvanların, özellikle de Ceylanların avlanmasına karşıyım.
Bir vesile ile yakın zamanda Ceylanpınar’daki ceylan yetiştirme ve üretme çiftliğini, Kısas Yolunda Ceylan bulunan çiftliği ve Şanlıurfa-Suruç Yolundaki Ceylan üretme çiftliğini gezdim. Üretme çiftlikleri ve Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme sahası hakkında bilgiler edindim. Sanki “bize zarar vermeyin” diyen, ürkek gözlerle insanlara bakan, kara gözlü ceylanları gördüm. Çok duygulandım.
Netice olarak şunu söylemek isterim; Ceylan, insanlara zarar vermeyen, sevimli bir hayvandır, Şanlıurfa’nın bir simgesidir. Bölgede çok yaşadığı için ilçemize ”Ceylanpınar” ismi verilmiştir. Ceylan’ın Urfa kültüründe önemli bir yer vardır. Kara kaşlı kara gözlü Urfalı kızların gözleri ceylana benzetilir. Ceylan üzerine şiirler yazılış, “Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar”, “Avcı vurmuş bu ceylanı, bak ağlıyor acı acı” gibi türküler yakılmıştır. Nesli tükenmekte olan ceylanın korunması için Devlet, Ceylanpınar’da, çiftlik kurmuş ve 1978’den beri Yaklaşık 40 yıldır milyonlar harcamaktadır. Hal böyle iken Ceylanların, “Av Turizmi” adı altında, kurban edilmesi doğru değildir. Üç-beş zengin zevkini tatmin etsin diye, (Yaşlı da olsa) Ceylanların öldürülmesine izin verilmemelidir.
Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği’nin başvurusu üzerine, Eskişehir İdare Mahkemesi’nce “yürütmeyi durdurma” kararı verildiği Yaban keçisi için yapılan ihalenin ilgili Genel Müdürlük tarafından geri çekildiği basında yer almıştır. Şanlıurfa’daki konuya duyarlı sivil toplum kuruluşlarının Ceylan avı ihalesinin iptali için dava açması uygun olacağı kanaatindeyim.
2018 Yılı Mayıs ayında yayınlanan “Muhabbet” şiir kitabımın 112. Sayfasında yayınlanan Şiirimi takdim ediyorum.
VURMA ZALIM VURMA BEN URFALIYAM
Dağlarda gezerken ceylan sürüsü
Yağlı kurşun değer düşer birisi
Anası ağlayıp şivan ederken
Seslenir avcıya ceylan yavrusu
Vurma zalım vurma ben yaralıyam
Vurma hayın vurma ben Urfalıyam
Kara gözlerinden süzülür yaşlar
Yandırır kül eder mahzun bakışlar
Can bedende iken, en son nefeste
Dile gelir ceylan, sözüne başlar
Vurma zalım vurma ben yaralıyam
Vurma hayın vurma ben Urfalıyam
Ateşten gömlektir evlat acısı
Gözünden kanlı yaş döker bacısı
Üstünden aylar da, yıllar da geçse
Yürek yarsıdır dinmez sancısı
Vurma zalım vurma ben yaralıyam
Vurma hayın vurma ben Urfalıyam
Abuzer Akbıyık
24/08/2020