‘Hepimizin bir dünyası var’
Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin ARAS, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısı ile yaptığı açıklamada, çevre kirliliğiyle mücadele ve sıfır atık konusunda vatandaşlardan destek istedi.
Çevrenin korunması için 1972 yılından bu yana ülkemizde ve tüm dünyada 5 Haziran’ın, Dünya Çevre Günü olarak kutlandığını anımsatan Aras, şunları kaydetti:
”Ülkemizde 2022 yılında yayınlanan bir genelge ile 5 Haziran gününü de içine alan hafta, her yıl farklı bir tema ile Türkiye Çevre H aftası olarak kutlanmaktadır. Türkiye Çevre Haftasının bu yılki teması “HEPiMİZİN BİR DÜNYASI VAR” temasıdır.
Özellikle sanayi devrimi ile beraber son 200 yılda doğa ve insan arasında ki denge ne yazık ki bozulmuştur. Doğal kaynakların hor kullanılması, ekolojik dengenin bozulmasına, çevre kirliliğine, küresel ısınmaya, su kaynaklarının azalması ve kuraklığa, tarımsal ve biyolojik çeşitliliğin bozulmasına ve iklim değişikliği gibi önemli çevre sorunlarına sebep olmuştur.
Oluşan iklim krizi ve çevre felaketlerinin en büyük sebebi; insanoğluna yüce yaradan tarafından bahşedilen tabiata ve üzerindeki nimetlere karşı olan duyarsızlık ve tamahkârlıktır. Modern dünyanın aşırı tüketim hırsı dünyadaki kaynakların hor kullanılmasına ve geri dönülmez tahribatlara sebep olmuştur.
İnancımız gereği; çevreye ve tüm varlık alemine karşı bir emanet duygusu ile sorumluluklarımızı yerine getirmekle mükellefiz. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de Kamer Süresi 49. Ayette “Gerçekten biz her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık” yine, Rahman süresi 8. Ayette ise; “Sakın dengeyi bozmayın” buyrulmaktadır. Yeryüzündeki tüm nimetlerin çocuklarımıza bırakılacak birer emanet olduğunu unutmamalıyız.
Tabiatın kaynakları sınırsız, bitmez ve tükenmez değildir. Havamız kirlendiğinde doğada oksijen üretecek bir fabrika yok. Mevsimlerin düzeni bozulunca bunu düzeltecek bir mekanizmada yok. Hiçbir teknoloji ve güç, yeryüzüne yetecek suyu ve havayı üretemez. 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyu kirletebildiğini, bir cam şişenin 4 bin yıl, 1 plastik şişenin 1500 yıl çürümediğini, yeni üretime kıyasla, metal ve plastik geri kazanımı ile %95oranında enerji tasarrufu sağlanabileceğini unutmamalıyız.
Çevremizi koruma sorumluluğu sadece hükümetlerin, yerel yönetimlerin veya büyük kuruluşların değil, herkesin ve her bireyin sorumluluğundadır. Unutmayalım ki tabiat bize sadece yaşam alanı sunmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığımızı, refahımızı ve geleceğimizi de garanti altına alır. Dolayısıyla doğayı korumak kendi geleceğimizi korumaktır.
Çevre Kirliliğinin önlenmesi, global bir sorun olan küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede yine aynı zamanda bir israf önleme projesi olan Sıfır Atık konusunda ailelerden eğitimcilere, yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar, kamu-özel sektör ayrımı yapmaksızın her konumdan ve her yaştan insanımıza çok büyük sorumluluklar düşmektedir.
Sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için çevreyi korumalıyız.”