Ömer Elçi
3 Kasım 2006
Harran’la Viranşehir ovaları arasında kuzeyden güneye doğru uzanan “Tektek Dağları”nı birkaç yıl önce bazı köşe yazarlarıyla birlikte gezmiştik.
Zengin bitki örtüsüne, doğal yaşama ve keşfedilmemiş tarihsel zenginliklere sahip dağların “Milli Park” veya “Doğal Yaşamı Koruma alan “ konumuna alınması gerektiğini köşelerimizde farklı bakış açılarıyla dile getirmiştik.
Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü tarafından uzun yıllardan beri olanaklar ölçüsünde korunmaya çalışılan tektek dağları, zengin bir flora (bitki örtüsü) ve faunaya (hayvan çeşitleri)sahiptir.
“1963 yılından beri Tek Tek dağlarında 28 bin 400 dönümlük alandaki Menengiç(bir çeşit yabani fıstık) ağaçları şanlıurfa Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsünce aşılanarak verimli fıstık ağaçlarına dönüştürülmüştür.
şanlıurfa Milletvekilleri Tektek Dağlarının “Milli Park ” veya “Doğal Yaşamı Koruma alanı” olması yönünde TBMM’de her türlü çabayı göstereceklerini, çiğ köfteli,şıllıklı,(bir tür tatlı)acı kahveli sıra gecelerinde dile getireceklerini söylemiş olsalar da demek ki getirememişler…
şanlıurfa sevdalısı, hizmet aşkı dolu olduklarını söyleyen bazı vekillerimizin söylemleri bazılarımızı duygulandırırken, bazılarımızın mendilleri ıslanmış;bazılarımızın da çepıklemekten(alkış) avuçları kabarmıştı…
Her söylenene safça inanmamayı,duygulanmamayı ve de alkış çalmamayı öğrenebilecek miyiz?
***
Avrupalı botanikçiler 1800lü yıllarda tektek dağları da dahil olmak üzere ülkemizin her dağındaki, ovasındaki florayı tespit ettikleri gibi, çoğunu da ülkelerine götürüp çoğaltma; sonrasında da dünya ülkelerine parayla satma başarısını göstermişlerdir.
Türk insanı olarak doğal güzelliklerimize, değerlerimize sahip çıkamamışız..
şanlıurfa’da kaç kişi Tektek dağlarını gezme, görme ve doğal yaşamı koruma sorumluluğunu gösterdi?
Vekillerimizden kimler Tektek Dağlarını gezdi,gördü,inceledi?
Milli Park veya Doğal Yaşamı Koruma Alanı olarak beklediğimiz Tektek Dağları, Adıyaman Milletvekillerinin başarılı çalışmaları sonucu; AKP hükümetince Adıyamanlı çiftçilere tahsis ediliyor.
Kına yakalım…
ıl sorunlarına sahip çıktıklarını sözelde bırakanlara çepik çalalım…
Doğal yaşamın en güzel örneklerini barındıran Tektek Dağlarını duyarsızlığımızla, sahiplenmememizle iskana açılıyor.
18 000 dekarlık bir alanın Adıyaman ilinden getirtilecek 54 çiftçi ailesine tahsis edilmesi projesinin doğal yaşama karşı sorumsuzluk olduğunu savunan,CHP Milletvekili sayın Vedat Melik; Bayındırlık ve ıskan Bakanı Faruk Özak’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermesine karşın;iktidar vekillerinin ne tür girişimlerde bulunduğunu kamu oyu merak ediyor?
Tektek dağlarının hangi tarihte, hangi kurumların görüşü alınarak iskana açılması yönünde kimler karar verdi?
***
şanlıurfa Adıyamanlılar Derneği üyeleri(150kişi) Ağustos ayında tektek dağları TAGEM tesislerinde piknik yapıp,iskan sonrası yapılacak çalışmaları tartışıyor…
şanlıurfalı, Tektek Dağlarının ve bununla bağlantılı Karaali jeotarmal kaynaklarının zenginliğinin farkına varmadığından Adıyamanlı girişimciler iskan sonrası kuracakları seraların 10 bin kişiye iş ve 200 milyon dolarlık gelirin planlamalarını yapmış bile…
Tahsis sonrası jeotermal kaynaklardan yararlanıp turistik tesis planları hazır…
Adıyamanlılar Tektek dağlarını altın madeni olarak görürken,bizler uyuyoruz…
Doğal yaşam,doğal güzellikler, tarihi değerler bizim neyimize….
Çalışkanlıklarını takdir ettiğimiz Karadeniz,Gaziantep vb diğer bölgelerin, illerin insanları da gelsinler…
Yeni seçmenler, oylar, tarihsel ve doğal varlıklarımızdan daha önemli….
***
Bundan sonraki zaman diliminde ilimizdeki STK,siyasi partilerin il-ilçe sorumluları,basın,üniversite ve şanlıurfa sevdalısıyım diyenler; iktidar vekillerine, Bayındırlık ve ıskan Bakanlığının elektronik posta adresine sorunu taşırlar mı?, taşımazlar mı?
Yerel basın Tektek Dağlarının doğal yaşamı koruma alanı olarak kabul edilmemesi çabalarına ve AK Parti hükümetinin yapmak istediği yanlışlığa sessizliğini sürdürecek mi?
Yerel Basın,Tektek Dağlarının milli park olmasa da Doğal Yaşamı Koruma alanı olması görüşünü her gün manşetlerine taşıyacak mı?
Köşe yazarlarının tümü farklı bakış açılarıyla Tektek Dağlarını gündemde tutabilecekler mi?
Basına demeç vermekle iş bitmiyor…
Sıra gecelerinde, taziyelerde, bayramlarda sözel söylemlerle de iş bitmiyor..
Doğal güzelliklerimizi, değerlerimizi, kültür ve tabiat varlıklarımızı korumak ve gelecek kuşaklara bırakmak tümümüzün sorumluluğu.
Tektek Dağlarında ceylanlar,oklu kirpiler,keklikler, kartallar,şahinler,göçmen kuşlar özgürce gezebilmeli,uçabilmeli; endemik bitkiler mevsimlerde açabilmeli.
Tektek Dağlarındaki tarihi yapılar, eserler korunmalı ve geleceğe taşınabilmeli.
Tektek Dağları, Mili Park olmasa da Doğal Yaşamı Koruma Alanı olarak kabul edilmeli ve imara açma yanlışlığından bir an önce vazgeçilmeli.
Yetki ve sorumluluğu olanlara, sorumluğumdur diyenlere bir kez daha duyurulur.