‘Minimal İnvaziv’ Cerrahi’de başarı
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Murat Ziya Bağış, kalp çalışırken BY-PASS ameliyatının artık mümkün olduğunu, 5 santimetrelik küçük bir kesi ile ameliyatın gerçekleşebildiğini söyledi.
Dr.Bağış, Klinik olarak bir süredir başlattıkları mininal invaziv ameliyatlarına bir yenisini daha eklediklerini vurgulayarak şu bilgileri verdi:
“Bu hastamızın özelliği daha evvel birkaç kez stent konmuş, kalbin en önemsediğimiz damarlarından birinin tamamen tıkanmış olmasıydı. Bize bu haliyle müracaat etti. Gerekli incelemeleri tamamladıktan sonra hastamıza Şanlıurfa’da ilk kez yapılan Kalp akciğer pompası ihtiyacı olmaksızın ve kalp durdurulmadan, 5 santimlik çok küçük bir kesiyle hastanın göğüs içinden çıkardığımız damarı, kalpte tıkalı olan damara bypas ettik.”
Bağış, ameliyatın kalp akciğer makinesine bağlanmadan ve kalp durdurulmadan yapılmasıyla yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri azalan hastaların minimal invaziv yani kapalı kalp ameliyatı denen ameliyat şeklinin getirdiği kolaylıklardan böylelikle faydalandığını aktardı.
MİNİMAL İNVAZİH CERRAHİ NEDİR?
Bypass ameliyatı bir atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda bu atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Bir ya da birden fazla damarın ameliyatsız yöntemle açılmasına rağmen tekrar tıkanması, Ameliyat gerektiren başka bir kalp rahatsızlığının olması halinde koroner bypass ameliyatı tercih edilir.