Ömer Elçi
22 Eylül 2014
Uzun yıllardan beri bazı işyerleri satışlarını arttırmak, daha doğrusu tüketiciyi aldatmak için güzel bir yol bulmuşlar; “Tasfiye nedeniyle maliyetine satışlar”
İri puntolarla, rengarenk yazılar” tasfiye nedeniyle maliyetine satışlar”
Şehrimin güzel, saf insanları ve ilimize dışardan gelen yerli turistler bıyık altından gülen, tezgah altından el ovuşturan işyerinden alışverişe koyuluyorlar.
Sahtekar tasfiyecilerce bazı aldatılan müşterilerin tabiriyle “Keneler cüzdanlardaki parayı emiyor”
İlimizde oldum olası ne Ticaret odasınca, ne maliyece, ne işyerlerinin bağlı olduğu derneklerce; ne de tüketicilerin haklarını koruması gereken birimlerce ve de vatandaşlarca denetim, hak arama yok.
İsteyen istediği zamanda büyük veya küçük puntolarla yazısını yazıyor.”Tasfiye …..” ve zaman diliminde vatandaşları kandırdıktan sonra satışlarına yıl boyu devam ediyor. Şanlıurfa’da bazı işyerleri her yıl aynı oyunu sergiliyor. Tasfiye nedeniyle satış yaptığını tüketicilere duyuran işyeri bağlı olduğu birimlere resmi olarak müracaat etmek zorunda değil midir?
Bilmediğimden dolayı sormak ve öğrenmek istiyorum.
Tasfiye duyurusunu yapan işyeri;
“Ticaret Odasına mı?”
”Maliye’ye mi?”
“İş kolu olarak bağlı bulunduğu esnaf derneğine mi?” müracaat ediyor?
Müracaat da süre belirtiliyor mu?
Müracaat eden iş yeri süreç sonunda hangi birimlerce denetleniyor?
Tüketiciyi aldatmaya yönelik “Tasfiye… “ duyurusunu yapan fakat işine devam eden işyerine cezai işlem yapılabiliyor mu?
İlimizde bu güne kadar tüketiciyi aldatmaya yönelik girişimlerde bulunan işyerlerine hangi birim ne tür işlem yapmış, cezai işlem uygulamış?
Tüketiciler olarak ”Tasfiye nedeniyle satış yaptığınız duyurmuşsunuz fakat bu yönde ilgili mercilerden aldığınız izin belgesi nerde?” sorusunu yöneltebiliyor muyuz?”
Aynı ürünlerde satış yapan işyerlerine karşı “tasfiye …..” kağıdını asan aldatıcılar daha fazla satışla( kandırma) haksız rekabete sebep olmuyorlar mı?
Aynı sektördekiler haksız kazanç edinen sahtekar işyeri sahibine uyarıda bulunabiliyor mu?
Çoğaltabileceğiniz soruların karşılığı “yapanın yanına kalıyor…”
Bir yanda dürüstçe satış yapan, helaline haram karıştırmayan esnaf, diğer yanda işini hilekarlık, sahtekarlık, cingözlük üstüne kuran ve yürüten keneler.
Keneler her yıl biraz daha kanlanırken aynı işi yapan esnaflar ve vatandaşların maddi durumları ise zayıflıyor.
Ülke genelinde her geçen gün yaşam ve geçim zorlaşıyor. Sahtekarlar her yıl devleti ve vatandaşları soymak için akla hayale gelmeyecek yolları deniyorlar.
Devletin ve vatandaşların haklarını korumakla sorumlu olan birimler ise maalesef denetimlerde yetersiz kalıyor.
Bu güne kadar haksız rekabet ve kazanca alışmışlara zaman diliminde ilgili birimler, kurum ve kuruluşlar, tüketiciler olarak ülkemize ve kendimize saygımızdır, sorumluluğumuzdur…
Siz siz olun “Tasfiye nedeniyle maliyetine satış” yazısını gördüğünüz her işyerine sazanlaşmayın….