Mehmet Akif’te bir ilk daha
Yutma güçlüğüne sebep olan ” akalazya” hastalığı nedeniyle uzun süre sadece çorba ve sıvı gıdalarla beslenen 48 yaşındaki Faik İper, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk defa uygulanan ileri endoskopik tedavi yöntemiyle sağlığına kavuştu.
Nadir görülen, yutma güçlüğü olarak bilinen ” akalazya” hastalığı nedeniyle yıllardır katı hiçbir şey yiyemeyen, sadece çorbayla beslenen hasta, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez yapılan ameliyatsız Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) yöntemiyle sağlığına kavuştu.
Viranşehir ilçesinde yaşayan Faik İper (48) isimli hasta, 5 yıl önce başlayan, yemek borusunun alt ucundaki kasın gevşememesi nedeniyle yutma güçlüğüne sebep olan akalazya hastalığından dolayı katı gıda tüketemez hale geldi.
Başvurduğu sağlık kuruluşlarında, çeşitli tedavi yöntemleri denenen ama sonuç alamayan 48 yaşındaki hasta, yıllarca sadece çorba ve sıvı ile beslendi. Hastalığı yüzünden yaşamı kabusa dönen İper, Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Cem Şimşek tarafından ileri endoskopik tedavi yöntemi (POEM) ile gerçekleştirilen 2 saatlik ameliyatsız operasyonla sağlığına kavuştu.
Doç. Dr. Cem Şimşek, geçmiş yıllarda bu hastalığın göğüs duvarı ortadan açılıp kasın kesilerek tedavi edildiğine yapıldığına dikkat çekerek, günümüz teknolojisinde uygulanan tedavi yöntemini şöyle özetledi:
“Günümüzde modern yöntemlerle endoskopik yolla büyük bir yara ve kesiye yol açmadan bunun tedavisini yapabiliyoruz. Nitekim hastamızda bize yutma güçlüğü ve kilo kaybıyla başvurdu. Dün Endoskopik Myotomi işlemimizi gerçekleştirdik. Hastamız hızlı bir şekilde toparladı. Kendisini taburcu edebileceğiz. Günümüzde endoskopik yöntemlerle birçok hastalığın tedavisini bu şekilde yapabiliyoruz. Kliniğimizde mide ve kalın bağırsaktaki tümörleri endoskopi yoluyla çıkarabiliyoruz. Reflü hastalıklarında ve obezite tedavisinde tüp mide sayesinde endoskopik yolla hastalarımızı ameliyata almadan işlemleri yaparak aynı gün içinde taburcu edebiliyoruz.”