Kürkçüoğlu, yetkilileri atasözüyle uyardı
Sanat Tarihçisi Cihat Kürkçüoğlu, Maraş merkezli depremlerde yıkılan tarihi yapılarla ilgili yerel yöneticilere önemli uyarılarda bulundu ve Kültür – Turizm Bakanlığı’na çağrı yaptı.
Binlerce can kaybına neden olan 6 Şubat depremlerinde Antakya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa’da bir çok tarihi yapının yerle bir olduğunu anlatan Kürkçüoğlu, ayakta duran yapıların sağlamlaştırılması için şu çağrıyı yaptı:
”Bu deprem birçok yönden eksikliklerimizi gözler önüne serdiği gibi kentsel sit ve kentsel arkeolojik sit alanlarımızdaki önemli bir eksikliğimizi de ortaya çıkardı. O da; böylesi afetler ihtimaline karşı tescilli yapıların tümünün rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini önceden hazırlayıp elimizin altında tutmayışımızdır.
‘BİR MÜSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR’
Bunu yapmayınca, yani elinizde tarihi yapılarınızın projeleri olmayınca paranız olsa bile yıkılan tescilli bir yapıyı yeniden ayağa kaldırmanız mümkün olamamaktadır. “Bir musibet bin nasihatten iyidir” deyip tüm kentlerimizdeki, öncelikle de deprem olasılığı olan kentlerimizdeki tescilli yapıların tamamının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlayıp el altında tutmamız gerekmektedir.
YIKILAN ESKİ URFA EVLERİNİ İSTESEK DE ESKİ HALİNE GETİREMEYİZ
Bunun için; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilikler, Belediyeler ve TMMOB, Mimarlar Odası işbirliği ile söz konusu projelerin hazırlanmasına bir an önce başlamak zorundayız. Aşağı da paylaştığım iki fotoğraftan birincisi Şanlıurfa Pürüz Sokak’taki tescilli iki evi deprem öncesinde göstermektedir. İkinci fotoğrafta ise bu evlerden birinin 6 Şubat depreminde yerle bir olduğu görülmektedir. Yıkılan evin projeleri elimizde olmadığı için istesek de aslına uygun yeniden ayağa kaldırılması mümkün olamamaktadır.”