Muhtarlara ‘İyi Tarım Uygulamaları’ anlatıldı
Yerel Kalkınma Stratejisi Kapsamında eğitim faaliyetlerine devem eden Hilvan Yerel Eylem Grubu tarafından Hilvan’daki çiftçi ve muhtarlara “Tarım Ürünlerinin Çeşitlendirilmesi Amacıyla İyi Tarım Uygulamaları Eğitimi” verildi.
Kırsal sorunlar için yenilikçi çözümler üretilmesini teşvik etmek ve yerel toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir görev üstlenen Hilvan Yerel Eylem Grubu, yerinde üretim, yerinde istihdam, yerinde kalkınma sloganıyla yenilikçi eğitim faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi.
”Kırsal kalkınma toplumlar için uzun bir yol ve değerli bir süreçtir. Kırsalda değişim yerel topluluklardan başlar. Kırsal alandaki paydaşlarımız sorunlarını ve ihtiyaçlarını çok daha iyi analiz ettik ve bu sorunların çözümleri için her kesimle birlikte çalışmaya gayret gösteriyoruz” diyen Hilvan Yerel Eylem Grubu Koordinatörü Yusuf YAVUZ sözlerine şöyle devam etti;
“Avrupa Birliği ülkelerinde 30 yıldır uygulanan LEADER yaklaşımı, kırsal alanlar için sürdürülebilir kalkınma stratejilerinin hazırlanması ve uygulanmasında yerel aktörlerin katılım çok büyük önem arz etmektedir. Kırsal kalkınma toplumun tüm kesimlerinin dengeli ve sürdürülebilir gelişimi için yereldeki paydaşların aktif bir şekilde rol alması gerekmektedir.
Yerel Kalkınma Stratejimizin hedeflerine ulaşması için paydaşlarımızla birlikte organize bir şekilde hareket etmekten geçmektedir. Yerel paydaşların becerileri ve bilgilerini geliştirmek için Hilvan Yerel Eylem Grubu olarak sürekli saha çalışmalar yürütüyoruz.
Yerel dinamikleri harekete geçirmek için eğitim ve projelere herkesi dâhil etmek istiyoruz. Bu kapsamda çiftçilere ve muhtarlara Tarım Ürünlerinin Çeşitlendirilmesi Amacıyla İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Eğitim verdik.
İyi Tarım Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapılması anlamına gelir.
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, “tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemlerle ilgili muhtar ve çiftçilerimizi bilinçlendirmek istiyoruz.
Hilvan ilçemiz iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahiptir. Buna karşılık, üreticilerimizin babadan kalma üretim teknikleriyle üretimi gerçekleştirmeleri ve buna bağlı olarak da teknik hizmet almak konusundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde birtakım sorunlar ortaya çıkartmıştır. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur.
Ülkemizde “İyi Tarım Uygulamaları” şartlarının, başta çiftçiler olmak üzere, tüm sektör çalışanları tarafından benimsenip, doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. İyi Tarım Uygulamaları konusundaki verilen eğitim sayesinde Hilvan ilçemizde meyve-sebze üretimimiz başta olmak üzere yenilikçi yaklaşımlarla üretim yapılacaktır. Hilvan ilçemizdeki insanların sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri böylece sağlanacaktır. “