Biyonik kulakla hayatları değişti
Doğuştan işitme sorunu yaşayan 1,5 yaşındaki Zelal S.’nin hayatı Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kbb Kliniğinde değişti.
Yapılan başarılı operasyonla takılan biyonik kulak sayesinde sesleri duymaya başlayan Zelal’in şaşkınlığı kameraya kaydedildi.
Eğitimle seslere adapte olacak
Minik Zelal in Annesi, yaşadığı sevinci şöyle anlattı: ”Tüm doktorlara ve vesile olanlara teşekkür ederim. Çocuğumun normal insanlar gibi hayatına devam etmesi; diğer çocuklardan geri kalmasını istemiyorum” diye konuştu.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Osman Erdoğan, Biyonik kulak ameliyatıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bugün bir ay önce gerçekleştirdiğimiz 17 aylık doğuştan işitme engeli olan hastamızın her iki kulağına Koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı gerçekleştirdiğimiz hastanın biyonik kulak ameliyatının kulak açılışını yaptık. Hastamızın ameliyatta iç kulağına yerleştirilen koklear implantın iç parçası dış parça dediğimiz alıcı işlemci ile aktive edildi. Bu aktivasyon ile hastanın sesleri duymasını sağlamış olduk. Hastanın şu anda dışarıdan aldığı sesleri düzgün bir şekilde yorumlaması için ciddi bir eğitim sürecine girmesi gerekiyor. Normal konuşmalarımızı anlayamıyor ama sesleri duyuyor. Bundan sonra alacağı eğitimle de bu seslere adapte olup konuşulan kelimeleri yorumlayabilecek anlayabilecek.
35 Yaşındaki Mehmet G.’nin duyma sevinci
Doğuştan beri her iki kulağında işitme kaybı yaşayan Mehmet Gelin (35) kulaklık kullanıyor ancak her şeyi duyamıyordu. Yapılan Koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı sayesinde sesleri net duymaya başladı. İlk ses duyduğunda Mehmet’in verdiği tepki gösterdiği heyecan gözlerine yansıdı.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Osman Erdoğan, hastanın bir kulağına koklear implant ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti: ”Hastamızın akrabalarından yaklaşık beş kişi de bu implant ameliyatı gerçekleştirmiş. Yani bunun bir genetik bir altyapısı olduğunu düşünüyoruz. Diğer kardeşleri bu ameliyatı şehir dışında olmuş. Fakat biz şimdi kendisine Urfa‘da bu ameliyatı yaparak bir problemi olduğunda rahatlıkla danışabileceği bir ortam sağlamış olduk. Bu ameliyat tamamen ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Hastanemizde gerçekleştirdiğimiz bu koklear implant ameliyatı Şanlıurfa kamu hastanelerinde ilk defa bizim hastanemizde gerçekleştirilmiş oldu ve bunun için de hastalarımıza bu hizmeti verdiğimiz için mutluyuz.”
Artık il dışına gitmek zorunda değiliz
Hasta Yakını Hakkı CİDACI, “Bizim dört çocuğumuz da işitme problemleri var. Onların Ameliyatını şehir dışında yaptık, zorluklarını yaşadık, gidip gelmede sıkıntı çektik. İl dışında sıkıntı çektik burada yapmamız çok iyi oldu. Memnun kaldık. Buradaki doktorlardan bütün personellerden Allah razı olsun” dedi.
Koklear implant (biyonik kulak) nedir ?
Hangi tür işitme kayıplarında biyonik kulak takılabilir?
Koklear implant (biyonik kulak) ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olan kişiler için işitme duyusunu geri kazandırmaya ve iletişim kalitesini yükseltmeye yardımcı olan bir iç kulak protezidir. Koklear implant, işitme cihazından yeterince fayda göremeyen çocuk ve yetişkinlere, duymayı kolaylaştırma ve konuşmaları daha iyi anlama kolaylığı sunmak üzere tasarlanmıştır. Koklear implant, iç ve dış olmak üzere iki parçadan oluşur. İç parçalar alıcı-uyarıcı, dış parçalar ise sesi iletme bölümünü içerir.
Hangi tür işitme kayıplarında biyonik kulak takılabilir?
– Doğuştan veya sonradan işitme kaybına uğrayan 0-5 yaş arası çocuklar ve yetişkinler,
-İşitme kaybı sadece iç kulaktaki bir sorundan kaynaklanan ve işitme cihazları ile yeterli konuşma bilgisi alamayanlar,
-İşitme yeteneği varken geçirilmiş hastalık operasyon ve kaza sonucu işitmesini kaybeden erişkinler,
-Menenjit enfeksiyonu sonrası ileri düzeyde işitme kaybı olan hastalar,
– 2 yaş üstü çocuklarda her iki kulakta 80 dBHL veya bir kulakta 90 dBHL diğer kulakta 70 dBHL üstü kaybı olanlar,
– 2 yaş altı çocuklarda her iki kulakta 90 dBHL üstü kaybı olan çocuklar bu uygulamadan yararlanabilir.