Bu araç bu plaka ile nasıl dolaşıyor?
Faruk DEVECİ
14 Mayıs seçimleri yaklaşırken partiler de propagandalarını arttırdı. Seçim çalışması yapan parti araçlarının plakalarını kapatması kanunen yasak. Ancak buna uyulmuyor.
Bu fotoğraf Urfa’da çekildi. Özel aracın plakasının bir Ak Parti Urfa Milletvekili adayının ismiyle kapatıldığı görüldü.
Şimdi bu plaka, yasal mı? Şahıs adı ve soyadı ile yüksek bir ücret karşılığı plaka almak mümkün elbet. Ancak her isim soy için bir adet plaka işlenebiliyor.
Trafikte rahatlıkla dolaşan bu aracın sürücüsü bu araçla bir suça karışsa ne olacak? Bu, Ak Parti’ye dolaylı yoldan sıkıntı yaşatmaz mı?
Aracın tespit edilmesi için tanımlayıcı unsurların başında plaka geliyor. Bu sebeple plakalarda karşılaşılan ihlaller yüksek cezalara tabi. Plakasız ya da plakayı kapatarak araç kullanmanın cezası 5.154 TL
SEÇİM YAKLAŞTIKÇA ÇAKARLI ARAÇLAR DA FAZLALAŞTI
Seçimin yaklaşmasıyla birlikte kentte çakarlı araçlar da fazlalaştı. Oysa bunu kullanmanın bazı şartları bulunuyor. Polis, ambulans, itfaiye gibi resmi görevli araçların dışında çakar lambası kullanmak yasak olmasına karşın trafikteki sivil araçlarda sıkça görülüyor.
Çakar protokolü, son olarak 2019 yılında güncellendi. Buna göre, Karayolları Trafik Kanunu’nun 71. ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 141. maddesinde belirtilen araçlar, çakar lamba ve tepe lambası kullanabilir.
Kamu hizmeti sağlayan resmi görevli araçlar çakar lamba açabilir, fakat eğer araç görev dışında kullanılıyorsa çakar lamba açması yasak.
Örneğin, sivil polisin kullandığı koruma aracında, görevi dışında seyir halindeyken çakar lamba ve tepe lambasını açması yasak. Çakar lamba sadece kamu hizmeti verilirken açılabilir.
HANGİ ARAÇLAR ÇAKAR LAMBA TAKABİLİR?
Araçların trafikte üstünlük sağlamak için kullandığı kırmızı-mavi ışıklara ‘çakar’ adı veriliyor. Araçların üstünde ya da önünde yer alan ışıkların yanıp sönmesinden dolayı bu şekilde adlandırılıyor.
Geçiş üstünlüğü olan araçlar; ‘ambulans, yaralı ve acil hasta taşıyan araçlar, organ ve doku nakil araçları, itfaiye araçları, orman yangınlarıyla mücadele araçları, güvenlik, asayiş ve trafik hizmetlerinde kullanılan zabıta araçları, yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar, hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar’ olarak belirlendi.
Geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye, polis, jandarma, AFAD, yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçlarına ışıklı uyarı işareti takılabilir. Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğü hakkının kullanılması ise yasak.
ÇAKAR LAMBA TAKMANIN CEZASI NEDİR?
Karayolları Trafiğin 2918 sayılı kanununun 26. maddesi ve Trafik yönetmeliğinin 60. maddesine göre, çakar lamba takma ve kullanma cezası 2022 yılında 1823 TL olarak belirlenmişti. 2023 yılında bu miktar 4 bin 64 liraya çıkarıldı. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanıyor.
Kural ihlalinin mahiyetine göre, ehliyete el konma cezası da verilebilir. Çakar lamba takma cezası eğer 1 yıl içinde 3 kez alınırsa, söz konusu araç 15 gün süresince trafikten men edilir.
KANUN VAR, UYGULANMIYOR
Kanun var ama uygulanmıyor. Özellikle siyasilerin hem plaka kapatarak hem de çakar takarak bu kanunu hiçe saydıkları gözleniyor. Trafik ekipleri özellikle Ak Partiliyse ceza yazmaya çekiniyor.