Mehmet Göncü
21 Mart 2012
Şanlıurfa ve çevresinde de yıllardan beri 21 Mart gerçek bir bayram gibi algılanır ve kutlanır.
Bu coğrafyada baharda açılan bin bir renkli çiçeklerin renklerine uygun olarak baharı çağrıştıran renkte giysiler giymiş olan gençler meydanlarda toplanır. Türlü türlü oyunlar oynanır, çeşitli ziyafetler çekilir ve ulu yaratıcıya sonsuz şükürler edilir.
En az üç bin beş yüz yıldan beri kutlandığı var sayılan Nevruz şenliklerinde gerek Semavi ve gerekse beşeri inançlara ait harmanlaşmış çok boyutlu zengin kültür motiflerine rastlanır. Ayrıca nakil yoluyla rivayet edilen Nevruz’la ilgili efsaneler de, dinleyicilerin yorumuna göre anlam ve önem kazanan hikâyelerdir.
Bilindiği gibi, 21 Mart Kuzey Yarım kürenin orta ekseninde bahar bayramı olarak belirlenmiştir. Daha kuzeyde 5 Mayıs’ta Hızır Elyas gününde, Altaylarda ise 21 Haziran da bu gün bayram olarak kutlanır. Bir tabiat olayı olan 21 Mart dünyanın güneş etrafındaki bir yıllık dönüşünde ilk bahar “Ekinoks”u diye isimlendirilen bir tarihtir. Bu tarihte, gece ve gündüz eşitlenir. Bu günden itibaren artık geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
Nevruz’u 21 Mart’ta kutlayan bazı ülkeleri; Mısır, Ürdün, Suriye, Türkiye, Irak, İran, Azerbaycan, Türki devletler, Kafkaslar ve Balkan halkları olarak sayabiliriz.
Özetle; yaşamı yeniden canlandıran, baharın bu güzel günlerinde savaşların tümünün bittiği ve tüm dünyada kalıcı bir barışın sağlanması en içten dileğimizdir.
En samimi özlemimizle diyoruz ki;
“Dünyamıza barış ve huzur getir ilkbaharın müjdecisi tabiatın güzel kızı Yenigün”
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileğiyle kalın sağlıcakla…
Ekinoks: Latincede gece ve gündüzün eş olması anlamına gelen birleşik iki kelime..