Geçmişin salgın hastalığı Urfa’ya geri döndü
Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, bölgede Tüberküloz Servisi olan tek merkez olduklarını ve dört yıldır hizmet verdiklerini söyledi. Kurtulu, Covid 19 salgını yüzünden Veremle mücadeleyi 5 yıl gerilettiğini söyledi
Üniversitesi Hastanesi’nde, 1-7 Ocak 76. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası nedeniyle hasta ve yakınlarına yönelik stant açılırken eğitim konferansı düzenlendi.
Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş konferansta sunum yaparken, bölgede Tüberküloz Servisi olan tek merkez olduklarını ve dört yıldır hizmet verdiklerini söyledi.
Doç. Dr. Kurtuluş, geçmişten günümüze veremle savaşan sağlık çalışanlarına, Ayrıca verem hastaları ve onların sabırlı ailelerine teşekkür etti.
Ülkemizde veremle savaşın her aşamasının ücretsiz olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kurtuluş, son yıllarda verem tanısı almış bazı hastaların tedavi boyunca devlet kurumları tarafınca maaş bağlandığını belirtti.
DÜNYADA VEREM (TÜBERKÜLOZ):
Dünya; savaşlar, göçler, yoksulluk, zorluklar ve kısmi olarak devam eden Covid19 salgını da yaşamaktadır. Bu durumlar veremle mücadeleyi olumsuz etkilemektedir. Sağlık altyapısı ve personel eksikliği, ekonomik zorluklar, yoksunluklar yaşayan Afrika ve Asya ülkelerinin daha ciddi bir tüberküloz tablosu gösteriyor.
• Dünyada 2021 yılında 10,6 milyon verem hastası ve yaklaşık 1,6 milyon ölüm.• Dünyada en çok Hindistan (3 milyon civarı hasta), daha sonra sırayla sırasıyla Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Afrika da sık görülüyor.
• 2019 da 7,1 milyon tüberküloz hastası
• 2020 de 5,8 milyon tüberküloz hastası
TÜRKİYE’DE VEREM (TÜBERKÜLOZ):
2021’de 6,4 milyon tüberküloz hastası söz konusu olduğunu belirten Doç. Dr. Kurtuluş, şu bilgileri verdi:
”Covid 19 pandemisiyle birlikte verem hastalarının sağlık hizmetlerine erişimlerinin azalmasına bağlı olarak daha az tanı almıştır. Bu durum veremle savaşın 5 yıl gerilemesi anlamı taşımaktadır.
Ülkemiz ve özellikle Şanlıurfa için önemli ve güncel sorunlardan olan mültecilerin verem hastalığını artırmadığını bilimsel verilerle ortaya konulmuştur.
Verem hastaları tedavisinde ilaç direnci sorunu söz konusudur.
Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 4 yılı aşkın sürede 478 hastaya tanısı konuldu. 182 hastanın Tüberküloz servisinde tedavi ve takipleri yapıldı.
Gelinen nokta için: Harran Üniversitesi Hastanesine (öncelikle Göğüs Hastalıkları servis – yoğun bakım ve Tüberküloz servisi çalışanlarına), Şanlıurfa Verem Savaş Dispanserine (öncelikle «Fatma Sarı» hemşire hanıma), Halk Sağlığı Müdürlüğüne, Sağlık Bakanlığına, Türk Toraks Derneğine – öncelikle Tüberküloz Çalışma Grubuna, Verem hastaları ve onların yakınlarına ve geçmişten günümüze veremle savaşanlara teşekkür ediyorum.”
Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. idris Kırhan ise zamanında anlaşılması ve tedbir alınması halinde Verem’in kolay tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kırhan, verem hastalığı alanında çalışan Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şerif Kurtuluş başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlara teşekkür etti.
Eğitim konferansında, hastalardan A. Ak ve hasta yakını M. Kömürcüoğlu, tüberküloz hastalığının tanı ve tedavi sürecinde yaşadıkları deneyimleri aktardı.