Mehmet Göncü
29 Eylül 2011
Kıymetli okuyucularım, bildiğiniz gibi Tektek dağları, Şanlıurfa kent merkezinin doğusunda Kuzeyden güneye doğru alçalarak uzanan bir dağdır.
Yamaçlarla birlikte yüzey alanı aklımda kaldığı kadarı ile 28 bin 500 dekar kadardır. Üzerinde yaşayan bitki ve hayvan flora ve faunası, yüzlerce endemik türlerle müzeyyendir. Bu bağlamda birkaç örnek verecek olursak; çeşitli otsu bitkilerin yanı sıra Yabani buğdayın atası bile Tektek dağlarındadır.
Yaban hayvanlarından (Yöre halkının yağlı kurt olarak bildiği (Çizgili sırtlan) oklu kirpi, Varanus griseus kentenkelesi, Turaç ve keklik türleri, yöreye özgü şahınlar, atmacalar ve daha bir çok hayvan türü bu dağlarda barınmaktadır.
Ya hele fıstığa dönüşen yabani Butum ağaçları bu dağların en önemli adaptasyonlarından biridir.
Bu dağların tabiat ve kültür varlıkları anlatmakla bitmez.
Bir yerde okumuştum. Milattan önce üç yüzlü yıllarda Urfa’ya gelen Büyük İskender’in Makedonyalı kumandanları Tektek dağlarında yaşayan Yabani atları ehlileştirmek suretiyle mukavemetli ve iyi koşan Atlar elde etmişler.
Kültür varlıklarına gelince, çeşitli uygarlıklara tanıklık edecek Cimdin Kalesi, Kızlar kasrı, Şuayip şehri ve Soğmatar bunlardan saydığım birkaç örnektir.
Özetle; bilindiği gibi tarihe tanıklık edecek nitelikte olan Tabiat ve Kültür Varlıkları bakımından çok zengin bu dağlar 2007 yılında Milli Park olarak ilân edilmiştir.
Çocukluğumdan beri müteaddit defalar bu yerleri gezmiş biri olarak bu karara çok sevinmiş ve birkaç yazı ile de kararı alan sayın ilgili devlet büyüklerimize teşekkür etmiştim.
Sonuç olarak; şimdi aradan 4 yıla yakın bir zaman geçti. Milli Park ilân edilen Tektek dağlarında yöre halkına büyük bir iş istihdamını sağlayacak olan Master Plan uygulamasına ne zaman başlanacak doğrusu çok merak ediyorum.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileği ile kalın sağlıcakla…