Mehmet Göncü
14 Eylül 2011
Bildiğiniz gibi, yaşam biçimimiz ve tüketim alışkanlıklarımız dünya doğal kaynaklarının üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor. Bu evrende adına dünya dediğimiz şimdilik bilinen yaşayabileceğimiz tek bir gezegen var ancak o da insanoğluna yetmiyor.
Bu gün insanlık olarak 1,5 dünyanın bize verebileceği kadar kaynak tüketiyoruz. 2030’da bize iki dünya, 2050’de ise üç dünya gerekecek.
Keza; 2030 yılında insan nüfusunun yüzde altmışı kentlerde yaşayacak ve 2050 senesinde ise dünya nüfusu dokuz milyara ulaşacaktır ve bizler bu günkü gibi israfa devam edersek bu nüfusu nasıl besleyebiliriz?
Şimdi gelelim bu durumda bizlerin neler yapabileceğine…
Özetle; Evimizde, işyerimizde ve okulumuzda enerji tasarruflu ampuller kullanarak, çatılara izolasyon yaptırarak. Çünkü evlerde ısının 1/3’ü yalıtımı olmayan çatılar yüzünden kaybolmaktadır. Duvarlarımıza da yalıtım yaptırarak ve evimiz pencerelerine çift cam taktırarak ısı kaybını önleyebiliriz.
Kombi ya da kaloriferimizin ısısını bir derece düşürmek bile evimizi ısıtmada kullandığımız enerjide % 10 tasarruf sağlar.
Ayrıca Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya özen gösterelim.
Bu hususta ilimiz Şanlıurfa çok şanslıdır.
Çünkü dünyada en çok güneş enerjisinden çok boyutlu olarak istifade edilen kentlerin başında Urfa ve Mardin illeri gelmektedir.
Öte yandan; Elektrikli ev aletlerini kumanda yerine düğmesinden kapatalım. Aksi takdirde aletler enerji kullanmaya devam eder.
Çamaşır makinemizi 30-40 derece arasında kullanalım, çamaşırlarımızı kurutma makinesi yerine asarak kurutalım. Küvet yerine duş kullanalım.
Duş başlıklarımızı az tazyikli ve tasarruflu olanlardan seçelim.
Tatlı su kaynaklarımızı tasarruflu kullanalım.
Denizleri ve okyanusları kirletmeyelim
Daha az araba kullanalım, mümkünse yaya veya toplu taşıma araçlarını tercih edelim. Bilindiği gibi, Anayasamız çevre konusunda tüm yurttaşları ödevli kılmıştır. Bu nedenle çevre hususunda çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına gönüllü üye olalım veya görev alalım. Ben şahsen bu manada faaliyet gösteren üç çevre kuruluşuna üyeyim.
Sevgili okuyucularım, demem o ki eğer gelecek nesillere yaşanabilir güzel bir dünya bırakmak istiyorsak, küresel ısınmayı ve dolayısı ile iklim değişikliklerini önlemek için yukarıda bir kısmını özetle yazmaya çalıştığım hususlara lütfen uyalım ve bu konuda yakınlarımızı ve dostlarımızı uyaralım.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileği ile kalın sağlıcakla…