Urfa lezzetlerinin başrol oyuncusu İsottur
Dünyanın en eski ve köklü mutfağına sahip Şanlıurfa’da, ”Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte kentin tescilli lezzeti isottan 63 farklı türde yöresel yemek yapılarak İsot Gastro Show programıyla tanıtıldı. Başkan Beyazgül, isotun Şanlıurfa mutfağında ayrı bir yerinin olduğunu söyledi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Urfa Ahengi Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği birbirinden güzel Urfa Türküleri eşliğinde isotla yapılan birbirinden lezzetli ürünlerin tadına bakan etkinliğe katılanlar ürünlerin lezzetine hayran kaldı.
Çiğ Köfte, Yumurtalı Köfte, İsot Dolması, Aya Köftesi, İsot Çömleği, Siverek Tava, Lahmacun, İsot Reçeli, İsotlu Ayva tatlısının yanı sıra isot turşusu ve soğanlı isot salatası da Şanlıurfalı kadınların maharetli ellerinden çeşitli işlemlerden geçerek tadım masasına ulaştı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Sakıp’ın Köşkünde düzenlenen GASTRO İsot programında isottan yapılan 63 ürün sergilendi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve çok sayıda davetlinin katıldığı Gastro Show etkinliğine katılanlara isottan yapılan yemekler ikram edildi.
“ŞANLIURFA’NIN MUTFAĞI TARİHİ KADAR KÖKLÜDÜR”
Göbeklitepe’nin keşfi ile tarihi yeniden yazdıran şehir Şanlıurfa’nın 12 Bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu, mutfak ve yemek kültüründe bir o kadar köklü olduğunu ifade eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Şanlıurfa’nın yemeklerine ruh veren iki ürün var bunlardan ilki Urfa İsot’u diğeri ise Urfa Sade Yağıdır. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak İsot Gastro Show etkinliğini yaptık. Birbirinden lezzetli isot yemekleri bu etkinlikte beğeniye sunuldu. İsotumuz Şanlıurfa’nın sınırlarını aştı. Dünyaya açıldı artık birçok ilde Şanlıurfa isotu var. Şanlıurfa’nın tescilli lezzeti isot dışarıya da ihraç ediliyor” dedi.
“ÇİĞKÖFTENİN LEZZET İKSİRİ URFA İSOTUDUR”
Çiğköftenin lezzet iksirinin Şanlıurfa isotu olduğunun altını çizen Beyazgül, şunları kaydetti:
“Çiğköftemizin lezzet iksiri, ruhu isottur. Birçok yemeğimizin lezzet harcında isot başrolde olmuştur. Bu etkinlikte isottan 63 farklı çeşit yemek yapmışlar ama bunlardan farklı olanlar da var. İsotlu kek ve isotlu ayva tatlısı yapıldı. Buradan kadınlarımız bir mesaj vermek istiyor. İsot tatlılara da lezzet veriyor. Biz Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak isot için festivallerde “En Tatlı Acısı” sloganı ile çeşitli çalışmalar yaptık. Kadınlarımız isotu tatlılarda da kullanınca bu sloganımız da Şanlıurfa’daki yemeklerde hayat bulmuş oldu.
“KARADENİZ İÇİN HAMSİ NE İSE RFA İÇİN İSOT DA O’DUR”
Her ilin en sevilen lezzetlerinin farklı çeşitlerinin yapıldığına dikkati çeken Başkan Beyazgül, “Bazı yerlerde bir ürün çok sevilince o ürünün her çeşidinin yapıldığını görmek mümkün oluyor. Karadeniz’e baktığımızda hamsiyi görüyoruz. Orada da hamsinin çeşitli türlerde yemek ve tatlılarını görüyoruz. Karadenizliler için hamsi ne ise Şanlıurfalılar için de isot odur. İsot yapmak zahmetli bir iştir bazen Şanlıurfa’daki hanımlarımız kendi kuruttuğu isotu paylaşmak istemez. Hatta benden altın iste ama isot isteme sözlerini de duyabiliriz isot için. Kadınlar yaptıkları isotu ilk önce çiğköfte de denerler. Eğer o isot güzelse ve çiğköfte yenildikten sonra mideye dokunmazsa ona göre puanlama da yapılır.
Sıra gecelerinde de çiğköftemizin ayrı bir yeri vardır. Şanlıurfa’da sosyal hayatın her alanına isot sirayet etmiştir.”
Urfa Ahengi Müzik Grubunun sahne aldığı tanıtım programında çiğköfte yoğrulup halaylar çekildi. Şanlıurfa’nın isottan yapılan 63 lezzet sofrası yoğun ilgi gördü.