‘Urfa Keten Köynegi’ni hazmedemediler!
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Türk Patent Enstitüsüne başvurusu sonrasında ‘Urfa Keten Köyneği Fıstığı’na, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi verilmişti.
TÜİK verilerine göre, en fazla fıstık ağacı ve en fazla üretim ilimizde olmasına rağmen fıstıkla ilgili marka ve piyasayı büyük ölçüde komşu kent Gaziantep belirliyor.
Anteplilerden bazıları bundan dolayı ‘Urfa Keten Köyneği’ fıstığının tescil edilmesini kabullenemedi. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Patent belgesini sosyal medya hesabından paylaşarak şu yorumu yaptı:
“Gaziantep Ticaret Odamız tarafından 2000 yılında tescili alınmış olan Antep fıstığı, endüstriyel bir ürün olarak dünya literatürüne ANTEP FISTIĞI olarak girmiş ve pasta-baklava sektörünün vazgeçilmezidir. Gaziantep’in ilk coğrafi işaretli ürünü hasat dönemi devam eden “Antep fıstığı”dır. Dünyanın neresine giderseniz gidin ismi farklı olsa da özü, Gaziantep Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınmış Antep fıstığıdır… Kısaca Antep fıstığı, #Antepfıstığı‘dır…”
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, ”İsmini yetiştiği ata topraklarından alan; rengi, rayihası ve tadıyla asırlardır bu toprakların değişmez lezzeti ve bereket sembolü olan Antep Fıstığı’nın adı da unvanı da Antep fıstığıdır.” yorumunu yaptı.
Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yılmaz’ın; ‘‘Antepfıstığı tür ismidir. Uzun, Kırmızı, Siirt, Keten köyneği ve halebi vb. Çeşitler mevcuttur. Yani kısacası Amasya elması Antep’te yetişince Antep elması olmaz” yorumunu yaptı.