‘Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli’
Meteoroloji yetkilileri ve Doktorlardan aşırı sıcaklara karşı peş peşe uyarılar geliyor.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Birecik Devlet Hastanesinde görevli Dâhiliye Uzmanı Dr. Akile Karaçin Süleyman’dan vatandaşlara ortalama sıcaklığın 44-45 dereceyi bulduğu her yıl Temmuz ayının sonu ile Ağustos ayının başına rastlayan EYYAM’I BAHUR Sıcaklarında ne yapmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü Diyarbakır Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden gelen ”Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek’‘ uyarısından sonra bir açıklama yapan Dâhiliye Uzmanı Dr. Akile Karaçin Süleyman, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların güneş çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını önerdi ve ekledi: ”Çünkü En korktuğumuz olay güneş çarpmasıdır. Güneş çarpmasında kişide bulantı, kusma, baş ağrısı, ateş olabilir. Bu gibi durumlar olduğu zaman en yakın sağlık kuruluşuna vatandaşımızın başvurması gerekir”
Dr. Akile Karaçin Süleyman, yaz aylarında vücudun ısı dengesinin bozulmasıyla kalbin iş yükünün arttığını ve özellikle kalp hastalarının bu dönemlerde ciddi problem yaşayabileceğini belirtti.Sıcak havalarda sıvı kaybıyla birlikte vücut direncinde düşüşler yaşandığına dikkat çeken Dr. Akile Karaçin Süleyman, kronik rahatsızlığı olanlara 10.00 – 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları tavsiyesinde bulundu ve şu uyarıları anımsattı:
”Bilindiği üzere tüm Türkiye ve özellikle Şanlıurfa ilimizde son dönemde artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlarımız zor günler yaşamaktadır. Artan sıcaklıklar ölüm dâhil birçok sağlık sorununa da beraberinde getirmektedir.
KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR RİSK ALTINDA
Yüksek sıcaklığa maruz kalan herkes risk altındadır. Ancak yaşlılar ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız (diyabet hastaları, kalp damar hastaları, Koah ve astım hastaları, böbrek hastaları) sıcağa karşı daha fazla risk altındadır.
Peki, uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalındığında ne olur? Vücut kendi sıcaklığını dengede tutamaz. Ve bu durumda sıcak çarpması veya güneş çarpması dediğimiz tablo ortaya çıkar. Bu tablonun belirtilerinden bahsedecek olursak: ateş, mide bulantısı, çarpıntı, baş ağrısı, kas ağrıları, uyuklama, sersemlik görülebilir. Daha ileri düzeylerde havale geçirme ve bilinç kaybı da tabloya eşlik edebilir. Sıcak çarpması acil bir durumdur. Ve bu şikâyetleri olan vatandaşlarımızın vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Yüksek sıcaklığa bağlı diğer önemli bir sorun da vücuttan fazla sıvı kaybıdır. Sıvı kaybına bağlı başta böbrek işlevleri olmak üzere tüm organ işlevleri bozulabilmektedir. Özellikle böbrek yetmezliği sık karşılaştığımız bir durumdur. Bu nedenle hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde vatandaşlarımızın tedbirli davranmaları gerekmektedir.
HANGİ TEDBİRLERİ ALMAMIZ GEREKİR?
Sıcaklığın yüksek olduğu öğle saatlerinde (özellikle sabah saat 10.00 ile öğleden sonra 16.00 arası) dışarı çıkılmamalı, çıkmak zorunda kalınırsa şapka ve güneş gözlüğü takılmalı, serin ve havalandırması iyi olan yerler tercih edilmeli, Genel olarak ince, açık renkli ve pamuklu elbiseler giyilmeli,
Günlük 2,5-3 litre sıvı alımına bu sıvının da özellikle su ve ayran olarak alınmasına özen göstermeli, Sebze meyve ağırlıklı beslenilmeli,Kronik hastalığı olan vatandaşlarımız sıcakta alınacak önlemler ve ilaç tedavilerinin yeniden düzenlenmesi açısından doktorlarına başvurmalılar, sıcaklığın sadece insanları etkilemediği hayvan ve bitkilerimiz için de gerekli önlemler alınmalıdır”
SICAKLAR SÜRECEK
“Eyyam-ı bahur” en sıcak günler anlamına geliyor. Bu dönemlerde Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki çöl bölgeleri aşırı ısınıyor. Oralardaki sıcak hava kuzey bölgelere kadar taşınarak ülkemizi de etkiliyor.