Deniz Güney
27 Ağustos 2010
Ben beni bildim bileli Urfa’da hatta yaşadığım bölgede elektrik kesintileri her sulama döneminde had safhaya ulaşır..
Elektrik kesintilerine çözüm bulunması için yöre insanı yol keser, eylem yapar, hatta daha fazlasını da yapar ve ileri gider ama yine de bir çözüm üretilmez.
Valilik basılır, taşlanır, Tedaş kurum binası basılır camları çerçeveleri aşağı indirilir. Viranşahir’de kaymakamlık basılır. Bunlar defaatle olmuştur ve yaşanmıştır. Devlet zarara uğratılmıştır. Ama yinede çözüm üretilmez.
Şanlıurfa’nın elektriğindeki kesintiler dalgalanmalar birçok çiftçiyi ve sanayici büyük maddi zararlara uğrattığı halde çözüm üretilmez. Bir taraftan vali bey ve heyeti kapı kapı, il il dolaşıyor, Urfa’ya yatırımcı çekmeye çalışıyor. Diğer taraftan mevcut sanayicisi elektrik kesintileri yüzünden isyan ediyor. “Fabrikamı söküp Gaziantep’e taşıyacam” diyenler bile var. Yani biz yatırımcı mı çekeceğiz mevcut yatırımcıyı elimizden kaçırmamaya mı çalışacağız. Bir sanayici düşünün hem pahalı elektrik kullansın hem elektrik kesintisi ve dalgalanmalarda milyarlarca zarar etsin hem de Urfa’ya yatırım yapmaya geleceklere “He babo gelin bizim burada yatırım çok kazançlıdır” yalanını söylesin. Bence bunu Urfa’ya yatırım yapmak isteyenler duymasın. Şimdi ikinci OSB için kim yatırıma gelecek kim gelmeyecek göreceğiz. Bu böyle bir çelişki olabilir mi ? Anlayan varsa bir adım öne çıksın
Bu sorunu devletin bütün kurumları bilmesine rağmen ciddi bir çözüm üretilmez. Bu da ayrı bir handikap. Elektrik kesintilerinin ana sebebi olarak da Viranşehir bölgesindeki tarımsal sulamalar gösterilir ve kaçak elektrik gösterilir. Yüksek gerilim hatlarının yetersizliği de gösterilen sebepler arasında bulunuyor.
Peki, yüksek gerilim hatlarımızı yenileyin. Viranşehir bölgesindeki çiftçilerin tarımsal sulamalarını iyileştirelim. Kaçak elektrikle mücadele edin. Bunların hepsi sorulması ve talep edilmesi gereken başlıklar. Tedaş müdürü vali bey bunu bilmez mi bilir elbette. Çünkü senden benden zeki insanlardır onalar. Ama buna rağmen gene de sorun çözülmez.
Çözülmeyecek de…
Çünkü bu bölge Türkiye’de en fazla kaçak elektrik kullanan bölge.
Çünkü Urfa, kaçak elektrik kullanımında iller arasında birinci sırada.
Durum böyle olunca da madem siz kaçak elektrik kullanıyorsunuz bizde sizi cezalandırıl ırıyoruz mantığı işliyor. Elektrik kesintileriniz ve dalgalanmalarınız sizin yüzünüzden oluyor. Birde kalmış isyan ediyorsunuz deniliyor.
Yani şimdi öyle değil mi? Kesintilere çözüm bulunmuyorsa dalgalanmalar bu kadar çok zarara uğratıyorsa ve buda göz göre göre oluyorsa, yetkililer de buna seyirci kalıp iyileştirmiyorsa bu ne anlama gelir. Siz kaçak elektrik kullanmayın biz de size hizmet getirelim mantığı çıkmaz mı?
Bölgede ve yörede hangi metotlarla kaçak elektrik kullanıldığını bilmeyen yok. Devletin kurumları da biliyor. Ama personel yetersizliğinden dolayı bırakın kaçak elektrikle mücadele etmeyi sayaçları bile okunmuyor Tedaş alması gereken parayı bile toplayamıyor. 20 personelle ne iş yapabilir ki bir kurum. En az 100 personel takviyesi yapılmalı ki kaçak elektrikle mücadele etsin. Çünkü Urfa, Türkiye’de yerleşim birimi sayısı en fazla olan illerden birisi.
Bakalım şimdi Tedaş özelleştiriliyor. Hatta ihalesi yapıldı. Bu kaçak kullanım böyle gitmeyecek. Para tahsilâtı ay be ay yapılacak. Bir ay geciktirenlerin elektriği kesilecek. O zaman bakalım nasıl kaçak elektrik kullanılacak.
Olayın farkına varan Viranşehir bölgesindeki akıllı çiftçiler elektrik kesintisinden ve dalgalanmasından kurtulmak için bu sıralar güneş enerjisi ile tarımsal sulama yapmanın yollarını arıyor. Proje çalışması için çeşitli temaslara geçmişler. Mantıklı da hemen yanı başımızda Suriye’nin Rakka vilayeti de tarımsal sulama yapmak için 10 milyon dolarlık bir projeyi hayatı geçirmek için Şanlıurfalıları bile buna ortak etmeyi düşünüyor. Şimdi Suriye bunu düşünürken benim Urfalı çiftçilerim neden böyle bir arayışa gitmesin. Güneş enerjisi ile tarımsal sulama yapıldığında hem masraflar düşecek hem de elektrik kesintileri ve dalgalanmalarından kurtulmuş olacaklar. İsyan etmektense çözüm üretmek gerek.
Çiftçilere bu konuda önderlik edilirse Viranşehir yöresinde tarımsal sulama güneş enerjisi ile yapılabilir. Bu mümkün. Bu konuda Harran Üniversitesinin çalışması mevcut. Üniversite Osmanbey kampsünün bir bölümünü güneş enerjisi ile aydınlatıyor. Bilim adamları bu manada çiftçilere destek verebilir. Ziraat Odası önderlik edebilir.
DENİZ GÜNEY