Halit Güllüoğlu
29 Ocak 2010
Daha önceki yazılarımızda Balıklıgölün inanç bilgileri ışığında tarihi varlığından bahsetmiştik.Daha doğrusu halk arasında üç dinin babası sayılan İbrahim Peygamberden gelen rivayetlere dokunmuştuk.Ancak tarihte öyle kaynaklara rastlanmaktadır ki;göllerin varlı sanki Urfanın tarihiyle kesiştiğine bağlanmak kanısı doğmaktadır.
Mezopotamyanın bol sulu toprağının bereketi adeta Balıklıgölün Urfa ve Harran ile belki de daha öncelere götürmesi de tabii sayılabilir..Ateşin Allahın emriyle İbrahim Peygamberi yakmadığına dair Kuranı Kerimdeki hükme inanmaktayız elbette.Bunun inkarı mümkün değildir.Fakat olayın yeri ve zamanı hakkında çeşitli rivayetleri de göz ardı edemiyor insan.Şanlıurfalının bugüne kadar en güvenilir kaynağa sahip olduğu var sayımının aksi kanıtlanamadığına göre bizim için Balıklıgölün elbette bir başkadır yeri.
“Ayn Zeliha ile Halilürahman Göllerinin ” yarınlarda hatta kıyamete kadar aynı önemle inanç Turizminde ve doğa harikası güzelliği ile Şanlıurfanın simgesi olarak yaşatılması hepimizin arzusudur.
Bu güzel dileklerin yanında Balıklıgöllerimizin bir başka tarihi belgesinde yani
Miladi 494-507 yıllarına rastlayan tarihlerde eski adı Amid olan “Diyarbakırda yaşamış .Süryani Mar Yeşuanın Vakayiname adlı hatıratında birçok bilgilere rastlamaktayız.O zamanda da iki ayrı göl olarak ayrı kaynaklardan beslenip ayrı mecralarda Harana doğru akıtıldıkları rivayetten öte yazılı kaynağa dayanmaktadır.Bizzat Papazın bizzat eliyle çizdiği bir basit krokisi de var.Şehrin etrafı surlarla çevrilidir.Kale bu surların içinde olup halen Karakoyun olarak bilinen “Daysan Deresi” aynı istikamette hem sur içinden hem de sur dışından akmaktadır.
Şanlıurfanın çevresi de kısmen bağlar kısmen de bahçeler olarak işaretlenmiştir. Balıklıgöl hakkında.Şanlıurfada yaşamış bir Süryani Papazının isteği üzerine çok enteresan el yazmasının “MarYeşua”dan sunmaya çalıştım.Diğer bilgileri başka zaman yazmaya gayret edeceğim.Sonuç olarak Balıklıgöl madden ve manen bir tarih ve Turizm hazinemiz olduğunu unutmayalım.Hoşça kalın.