‘Bizde üretecek derman kalmadı!’
Mutfaktaki yangın zabıta baskınlarıyla kontrol altında tutulmaya çalışılırken tarlada alarm zilleri artıyor. Mazotta maliyetler yüzde 100 gübrede ise yüzde 300 arttı. Traktörün kontağını kapatan Urfa çiftçisi, ‘Bu maliyetle nasıl tohum atalım, ürün biçelim, bizde üretecek derman kalmadı’ sözleriyle isyan ediyor. Uzmanlar ise uyarıyor: Önlem düşünülmezse tarla enflasyonu vatandaşın sofrasına zam olarak dönecek.
TÜİK ‘Aralık 2021 ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Tarımsal girdi fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 45.61’e ulaştı. En yüksek artış makine bakım masrafları ve gübrede gerçekleşti. Tarım yazarı Faik Toy “Gübrede gerçek artış yüzde 380” ifadesini kullandı.
Çiftçinin üretim maliyetlerindeki artış eğilimi her kalemde katlandı. Mazot fiyatları bir yılda 6.75’ten 14.25’e çıktı. Gübrede de ton başı yaklaşık fiyat 2 bin 700 liradan 8 bin liraya tırmandı. Oluşan tablo üreticileri tarlayı boş bırakma riskiyle karşı karşıya getirdi. Demokrat Partili Bülent Şahinalp de “Kasımda girdi fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 36.2 olmuştu. Bu şartlarda çiftçi nasıl ucuza üretim yapsın?” dedi.
Kur artışıyla birlikte yükselen tarımsal girdiler aynı düşüşle gerilemedi. Böylece artan maliyetler çoğu çiftçiyi üretim yapamaz hale getirdi. Tüm şartlarda üretime devam eden çiftçi ise şimdiden zam ekmeye başladı. Tüketicinin mutfağındaki yangın denetim timleriyle kontrol edilemezken yüksek maliyet verilere de yansıdı. Tarımsal girdi fiyat endeksi, 2021 Aralık’ta yıllık yüzde 45,6 ile rekor tazeledi. Fiyat artışında gübre başı çekti. Öte yandan elektrik ve mazot zamları da tarlanın tuzu biberi oldu.