Konuk Yazar
12 Ekim 2009
Diyarbakırspor’un adını Amedspor olarak değiştirme girişimi başlamış Takımı şampiyon yapmak için gayret göstermek varken, böylesini tercih etmişler. Maksat gündem değiştirmek herhalde…
Diyarbakırlıları örnek alan bazı hemşerilerimiz de Şanlıurfaspor yerine Şanlıedessaspor demek isterlerse, ne diyeceğiz buna?
Olur mu böyle şey diyerek itiraz etsek, Edessa veya Şanlıedessa ile başlayan sıra sıra ticarî işletmeyi örnek gösterecekler.
Şanlıedessa, Şanlıedessa…Pek yakışmıyor ve gülünç geliyor söylemesi ama, zamanla alışırız herhalde…
Nedir bu Amed’in ve Edessa’nın aslı astarı?
Süryani kaynakları, Amid’in M.Ö. 13. yüzyılda Arami Krallığının başşehri olduğunu yazıyor. Roma ve Bizans dönemlerinde şehre Amida deniliyormuş.
Malum, Aramiler Hz. İsa’nın kavmidir. Türkiye’den Avrupa’ya göç eden Süryani vatandaşlarımızın büyük bölümü orada kendilerini Arami ve konuştukları dili de Aramice olarak ifade ederler.
Edessa ise, Büyük İskender’in ülkesi Makedonya Krallığı’nın başkentiydi. Şehir şu anda, Yunanistan’ın kuzeyindeki Makedonya vilayetinde bulunmaktadır.
Yunanlar, Büyük İskender’in Makedon olmadığını ve Makedonya’nın da Yunanistan’ın bir parçasını oluşturduğunu ileri sürmekte ve bağımsız Makedonya devletinin bu adı kullanmasını engellemeye çalışmaktadırlar.
Yani, isim tartışması komşularımızda da var. Hemen her konuda birbirimize benziyoruz. Huzur ve rahatımızı kaçırmak için yapay sorunlar yaratmak, bir bardak suda fırtına koparmak hoşumuza gidiyor.
Görünen odur ki, Edessa veya Şanlıedessa adını kullananlar, aslında bilmeden Yunan şehrinin reklamını yapıyorlar.
Uyanık Yunanlar bunu duysalar, kahve ve baklavamız başta olmak üzere sahiplenmeye çalıştıkları bir çok yiyecek ve içeceğimiz gibi, korkarım Urfamızın çiğ köftesine, isotuna kebaplarına ve şıllığına da el atarlar.
En hakiki Edessa orası olduğuna göre, dava etsek haksız da çıkmazlar. Bizimki Edessa kebap olur, onlarınki Hakiki Edessa kebap…