Konuk Yazar
21 Haziran 2009
AB’nin Urfa’ya ilgisi
Avrupalı turistlerin yanı sıra Avrupa Birliği resmi temsilcilerinin de Şanlıurfa’ya ilgisi eksilmeden devam ediyor.
Urfa’nın gelişmesine yardımcı oldukça, AB’nin ilgisi elbette memnuniyet verici. Ayrıca devletler ve halklar arasında dostça ilişkilerin güçlenmesini hedefleyen her girişimi alkışlamak gerek.
AB’nin muazzam maddi kaynakları var. Türkiye gibi üyelik müzakereleri yürüten devletleri, mali destek vererek tam üyeliğe her yönden hazırlamak AB’nin görevi. Şimdiye kadarki AB genişlemelerinde hep böyle oldu. Yunanistan ve Portekiz gibi, iktisadi bakımdan Türkiye’ye benzeyen ülkeler bu sayede kalkındılar, zenginleştiler ve bizimle arayı açtılar.
Urfa’ya çok muhabbet gösterdiklerine göre, AB’nin memleketimize katkılarının da aynı ölçüde olması beklenir.
Merakla AB Komisyonu Ankara Temsilciliği’nin internet sitesini* inceledim. AB Mali Destekli Programlar başlığı altında aynen şöyle deniliyor: “AB, Türkiye’ye her yıl, sosyal hizmetlerden işletme desteğine ve bölgesel kalkınmaya, binlerce proje finanse ediyor.”
Çok iddialı bir ifade bu. Binlerce projeden bahsediyor. Öyleyse Urfa’nın payına da herhalde onlarca proje düşmüştür ümidine kapıldım. Öğrendiklerimi değerli okurlarla paylaşayım.
-Mesleki Eğitim Projesi. Haziran 2008-Haziran 2010 arasında Doğu ve Güneydoğu’da Urfa dahil 8 ilde yürütülüyor. Toplam bütçesi 16 milyon Avro.
-Kültürlerarası Diyalog(DirectLink). Urfa dahil 14 ilde 2007-2008’de gerçekleştirilmiş.
-Urfa İçmesuyu Projesi. 21.3 milyon Avroluk proje tamamlanmış.
-Temel Eğitime Destek Programı. Dezavantajlı il olarak belirtilen Urfa dahil 24 ilde 2002-2007 yıllarında yürütülmüş. Bütçesi 100 milyon Avro.
-Küçük İşletmelere Kredi. 20 milyon Avro bütçeli. 1. aşaması 2008’de bitmiş, 2. aşaması 2012’ye kadar devam ediyor. Çalışan sayısı 50’den az olan işletmelere 30 bin Avro veriliyor. Gaziantep programa dahil, Urfa yok.
-GAP Bölgesel Kalkınma Programı. Urfa dahil 9 ilde GAP İdaresince yürütülmüş ve 2007’de tamamlanmış. Bütçesi 17 milyon Avro. Kültürel mirasın korunması ve kültür turizminin geliştirilmesi amaçlanmış. Bütçesi 30 bin ile 65 bin Avro arasında değişen 31 proje finanse edilmiş. 250 kişiye de eğitim verilmiş.
Bu verilerden ilk bakışta şu sonuçlar çıkardım.
20 milyon bütçeli programdan Gaziantep’teki küçük işletmelere destek var, Urfa’dakiler unutulmuş!..
GAP Kalkınma Programı kapsamında GAP’ın merkezi sayılan ilimizde sadece 3 projeye finansman sağlanmış: Kısas Beldesi Kültür, Âşıklık ve Halk Müziği Geleneklerinin Tanıtımı; Tarihi Hanlar Bölgesi’nin Sağlıklı Hale Getirilmesi ve Yerel Kapasitenin Artırılması; Narlı Ev.
GAP Programının bütçesi tam 17 milyon Avro, yani 36,5 milyon TL, eski parayla trilyon lira. Urfa’daki üç projeye mali destek azami ölçüde verilmiş olsa dahi, toplamı 195 bin Avroya ulaşır. Pek mümkün değil ama, finanse edildiği belirtilen 31 projenin tamamına da 65’er bin verilse, 2 milyon 15 bin Avroluk bir harcama çıkar. Geriye yaklaşık 15 milyon Avro kalır. Demek ki bu parayla, 250 kişi GAP’ı kalkındırmak amacıyla eğitilmiş!
100 milyonluk Temel Eğitime Destek Programı’nın Urfa’ya nasıl yansıdığı açıklanmamış. Devam etmekte olan Mesleki Eğitim Projesi nasıl gidiyor belli değil.
Hariçten gazel okumak kolaydır. Benim yaptığım bu aslında. Neler değişti bu projeler sayesinde Urfa’da? Urfalının hayat şartları ne kadar iyileşti? Değerlendirmeyi en iyi yapacak ve AB’nin notunu verecek olan Urfa’da yaşayan hemşerilerimizdir.
Ancak, yiğidi öldür hakkını ver diyelim ve kendi tabirlerine de uygun şekilde gerçek bir başarı hikayesi oluşturan, Belediyemizin yaptığı içme suyu projesiyle ilgili AB’yi takdir edelim.
*( http://www.avrupa.info.tr/DelegasyonPortal.html)