Halit Güllüoğlu
18 Mayıs 2009
Bakın Sayın Rektörümüz toplu taşımacılık neyi öneriyor.Abideden Üniversite kampüsüne raylı sistem.Geçmişte olduğu gibi kulakları tıkamayalım.Çünklü hem konu ciddi hem de dile getiren.Yanı başımızda iki tren sınır istasyonumuz var.Merkeze mesafesi nedir ki?Yıllardır Şanlıurfalılar Tren gelecek hayaliyle beklediler.Amma boşunaymış.Heyetler görüşmeler dahi yapıldı.bazıları alaycı gülüşlerle geçiştirip umutsuzluk verdi.
Aklıma Şanlıurfamızın bazı sevdalılarının istek ve önerilerinin neden ciddiye alınmadığı geldi.Oldum olası bir birimizi küçümseriz hep.Maalesef onlara ya deli dedik yahutta bilmem ne..
Bizzat görüşmek ve sohpetlerine tanık olduğum Mustafa Dişli şiir ve esprilerinde Urfa ve Urfalı için bir çok samimi düşünceleri tek tek gerçekleşir oldu.Ayrıca Mustafa Bengzo diye anılan merhum hemşerimizin söyledikleri hiç mi hiç ciddiye alınmadı.Ne kadar acıdır ki bu söylediklerinin gerçekleştiğini görüp mahçup olmayanlar da var.
Adamcağızın masumane olarak söylediklerine bakın.“Fıratı İsteriz,Tılfındırdan Kaleye Teleferik isteriz” gibi.Şimdi bunlar hayal mi sayılıyor artık..1955 lerde olacak Celal Bayar Adnan Menderes Birecik Köprüsü açılışına geldiler.Ben ve birkaç arkadaşımız Liseyi temsilen karşılamada görevliydik.İyice hatırlıyorum Asfaltyol olarak bilinen caddede Bir orta yaşlı adam elinde pankartla “Fıratı İsteriz” peşinden koşan çoluk çocukla geliyordu.Esnafın alaycı alkışlarıyla Varol sesleri içinde kaybolup gitti.
Doğrusu o günün hayalinin bugün gerçekleştiğini görünce bende şaştım.Olacak şey mi koskoca Fırat Harana aksın.Bu zata evliya mısın demek geldiiçimden.İşte GAP la Fırat isteğe uygun olarak akıyor..Mustafa amcanın işi gücü her köşede siyasi nutuklar çekmekti.Bence kim akıllıdır dendiğinde kafası karışıyor insanın.Teleferik konusunda da Halepli bahçede ön çalışmalar başladı.
Şimdi gene gelelim Urfalı olarak başka hayal saydıklarımıza.Raylı sistem denince bereket artık inananlar çoğaldı.Karaköprü Esentepe Balıklıgöl güzergahı çok uygun bu işe.Bunu aydınımız tartışıyor.Mali külfeti ağır olduğundan askıda kaldı.Fakat zaruretler bazı zorlukların üstesinden gelmeyi gerektirir..
Ancak Şehir büyüdü artan nüfusla trafik allak bullak olmuştur..Otoparklar yetersizdir.Özel araçta Maşallah Şanlıurfalı olarak İstanbuldan sonra ikinciyiz sanırım.Toplu taşınmacılığın Raylı Sistemle yapılması artık ciddi ihtiyaç haline gelmiştir.Hem Köprübaşı Sarayönü Balıklıgölü oto trafiğine kapatmak gereklidir.Yayaların tarihi ve turistik bölgede huzur içinde dolaşmaları sağlanmalıdır.
Bunun için Raylı Sistem mutlaka gereklidir..Bakın şimdi Koskoca Harran Üniversitesinin Rektörü ne diyor. Mükemmel önerisi var.Her gün bir ilçemizin nüfusu kadar “beş bin öğrenci “şehirden Üniversite kampüsüne taşınmaktadır.Raylı taşımacılıkla Abideden başlamak sorunu halle yetecektir.Üstelik hazine arazilerinin çokluğundan kamulaştırmalarda bedel sorunu da fazla olmayacaktır.
Bunu söyleyen hem ilim adamı hem de tarihi Üniversitenin başı hem de Şanlıurfalı bir zat.Ciddiye almamak kimin ayıbıdır düşünelim.
Hoşça kalın