Halit Güllüoğlu
7 Mayıs 2009
Nasıl ki ”At binicisine göre kişner” deriz ve gururlanırız. Çünkü At, Milletçe ve özelikle Şanlıurfalılar için ayrı bir yere sahiptir. At murattır at sahibi olmak bir nevi asaletin ifadesidir. Şimdi tarlada çiftte çubukta görüp üzülür olduk. Hele zayıf naif halde karın tokluğuna arabaya koşulmasına ne demeli. Bu ayak işlerinde atı gördükçe hüzün çöker içimize. İşte bundan dolayı teknolojiye kızgınlığımız sözde kalmalıdır. Dün böyleydi yarın bir başka olmalıdır diyelim. Teknolojinin elbette ki getirisi inkar edilemez. Amma geçmişin şan ve şeref sembolü atla anılmasının elbette bir manası vardır.Yarının mutluluğu için hizmet edenlere şükran borcumuzu ifade etmemizin anlamı vardır.
Meseleyi böylesi “Nostaljik” bir havadan alarak konumuza gelelim. ŞUTSO Başkanı Eyüp Sabri Ertekin’in. seçilişiyle uyumlu kadrosu, önemli plan ve projelere imza atacağa benziyor. Gerek mesleki ve gerekse sair mahalli konularda öneriler üretmek iyiye alamettir. Üstelik uygulanır mahiyette olması ayrı bir önemdir. Şimdi gene bir halk sözünü tekrarlamak geldi aklıma “Başarının sırrı işin ehlinin elinde olmasına bağlıdır” denmiştir.
Gerçek şudur ki; Şanlıurfa Harran Ovasındaki sulama sistemi önce tuzlanmaya sonraları çoraklığa sebep olacaktır. Bunu bilim adamları söylüyor bizler de sadece dinliyoruz. Ancak yarın neler olacak diye neden düşünmeyiz acaba?
Sadece çok konuşup hiçbir tedbir almamak gafletinden kurtulmalıyız. ŞUTSO’nun yağmurlama sisteminin bir an önce uygulanmasına dair raporun Tarım Bakanlığına sunulmasından sonra aynı Bakanlıkça verilen cevap aynı derece de olumlu yankı bulmuştur. Böylece ŞUTSO, Şanlıurfa gerçeklerine vakıf bir anlayış sergilemiştir. Bundan dolayı talep ve iddiaları ciddiye alınmıştır. Zaten ilimizin temel kaynağı tarımdır Öyle ise bunun için atılan her adım Ticareti ve Sanayiyi de müspet yönde etkileyecektir.
Maalesef halen Harran’daki ilkel ve her gün kıtlığı çağrıştıran açık sulama projesi çok konuşuldu. Harran Ovasının süratle yağmurlama sulama sistemine geçmesi gereğini unutturmamalıdır. Bu girişimler tabiatiyle geleceğimizle ilgilidir. Amma Şanlıurfalı olarak örgütlü çiftçiliğe henüz alışamadığımızdan olacak ki ilgisizliği hoş görmemiz gerekir.
Netice olarak, sulama sisteminin Harran’da değiştirilip yağmurlama projelerinin hayatiyete geçirilmesidir. Bize göre maliyeti her ne ise Devletin, hibenin kredinin yanında Sulama Birliklerinin kaynaklarından da yararlanarak işin maliyetini düşürmesi başarıyı kolaylaştıracaktır. Bunun için her türlü imkanlardan yararlanmamız icap etmektedir.
Tarım Bakanı Mehdi Ekerin Şanlıurfa’ya ilgisi elbette inkar edilemez.. Amma Şanlıurfa sorunlarının gizli bir kahramanı olduğunu da öğrenmemiz lazım.Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı bünyesindeki aktif ve etkili bu şahsiyet değerli genç hemşerimiz “Ferhat Şelli”dir..İyi niyetli hizmete aşık birisi olarak Bakanlığında ve tüm siyasi çevrelerin güvenini kazanmıştır. Her konuda Şanlıurfalıların yanında olarak..
Bir yandan ŞUTSO nun tarımda yağmurlama sistemine geçiş raporu diğer yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığından gelen olumlu cevaplar Şanlıurfa kalkınmasındaki başarılı çalışmalar umudumuzu arttırmıştır..
Hoşça kalınız.