Urfa’nın tarih kokan mağaraları yok oluyor
Şanlıurfa Dağcılık İl Temsilciliği ve Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü Derneği’nce Uluslararası Dağlar Günü nedeniyle düzenlenen “Büyükalanlı–Büyük Keşişlik Doğa Yürüyüşü 23 doğaseverin katılımıyla gerçekleştirildi. Turizme kazandırılması gereken tarihi mağaraların içler acısı hali dağcıların yüreklerini sızlattı.
Büyükalanlı–Büyük Keşişlik mahallesine gelen grup, tarihte Büyük Keşişlik olarak bilinen Büyükalanlı mahallesinin 500 metre güneyinin vadinin sol tarafında kayaya oyulmuş iki katlı bir kiliseye yürüyerek ulaştı. Emeviler döneminden (661-750) kalan ve 1059 tarihinde (miladi 747 yılında ) yapılan yerleşik yapı içinde bulunan kilise ,dağ ve tepelerinde sayıları yüzlerce olan mağaraların bir çoğunda haç, kaya mezar ve Süryanice yazıtların olduğu mağaraları gezen grup vadilik alanda 13 kilometrelik yürüyüş yaptı. Eski dilde keşişhane denilen Bu tarihi mağara manastırlara gezen grup tarihi varlıkların yok olmaya yüz tutmasından dolayı şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Mağaraların üzerlerindeki yapılaşma dağcılar arasında da eleştiri konusu oldu.
Şanlıurfa ili, Karaköprü ilçesi sınırlarındaki Büyükalanlı Mahallesi Roma Yerleşimi II. Derece Arkeolojik Sit Alanında yer alıyor. Buradaki gecekonduların Belediyece yıkılması gerektiği 2018’de Bölge Kalkınma Kurulu tarafından karara bağlanmıştı.
Şanlıurfa Belediyesi ve Valiliği ile sivil toplum kuruluşları Kızılkoyundaki tarihi kaya mezarlarını nasıl turizme kazandırdılarsa Büyük Keşişlikteki tarihi kaya mezarları ve mağaraları mutlaka yok olmaktan kurtarıp, hazırlayacakları projelerle da Şanlıurfa turizmine kazandırmalıdırlar. Her zaman söylerim. ”Şanlıurfa’nın altı üstü tarih dolu” diye. Tarihi zenginliklerimizi koruyup geleceğe taşımak zorundayız. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların bu konuda gereğini yapacağına inancım tamdır. Sonuçta Şanlıurfa’nın tarihi zenginliklerine bir zenginlik daha katılmış olacaktır.