Mehmet Göncü
12 Şubat 2009
İnsanoğlunun yerleşik alanda toplu olarak yaşaması ve uygarlaşma süreci, tahıl tohumlarını ekip biçmesi ve yeterli düzeyde üretmesi ile mümkün olmuştur.
Ekmekte, bir tahıl ürünü olan buğdaydan üretilmektedir
şimdilik ucu, ucuna kendi kendine yetecek kadar buğday üreten şanslı ülkelerden biriyiz.
İşte bugün, mahallelerde, sokaklarda çöp bidonları kenarına iliştirilmiş ve bazen de içine atılmış bayat ekmek poşetlerini gördükçe, yukarıda bahsettiğim kendi, kendine yetme şansını zorladığımıza ve yitirmeye başladığımızın karamsarlığına kapılıyorum.
Çöp bidonlarının kenarlarına ekmek poşetlerini asanlar, akılları sıra manevi sorumluluktan kurtulup, hayvan besleyicilerinin bu poşetleri aldıklarını varsayarak, boş ve yanlış bir şekilde teselli olmaktadırlar.
Aslında, bayat ekmekler kısa zamanda poşetlerin içinde küflenmektedir. Bu kişiler ‘aflatoksin’ gibi çok zararlı bir bakterinin hayvan ürünleri aracılığıyla insanlara geçtiğini de bilmemektedirler.
Öte yandan, şu an Dünyamızda yaşayan 6,5 milyar insanın 5/3 yoksulluk içinde, 5/1 ise açlıkla mücadele etmektedir. Her gün bu arz kürede binlerce insan açlıktan ölmektedir. Ülkemizde de yoksulluk sınırında yaşayan bir çok aile vardır.
Hal böyleyken bilinçsizce ve sorumsuzca ekmek israf etmek ve çöpe atmak acaba ne anlama geliyor?
Bence büyük bir sorumsuzluktur. Doğrusu aklım almıyor. Biz yaştakiler ekmeğin kıymetini bilerek büyüdük.
Bu manada, kıtlık yıllarındaki ibret veren acı hatıraları hep yaşayanlardan dinledik. Kıtlıklarla ilgili bir çok belgesel nitelikteki kitaplar okuduk.
Rahmetli babam, “Ekmek namus kadar kıymetli, mushaf kadar kutsaldır” derdi.
İyi ki de babam, bu mübarek yiyeceği çöpe atanları ve lüks lokantalarda peçete gibi ağızlarını ekmekle silip temizleyenleri görmedi.
Yiyeceğimiz kadar ekmek alsak ve bayatlamış olan ekmekleri de buzdolabında saklayıp sonra kullansak ne olur sanki?
Unutmayalım ki, binlerce emekle üretilen ve milli bir servet olan ekmeğimizi lütfen çöpe atmayalım, atanları da nazikçe uyaralım.
Bana göre Dünyamızda ve ülkemizde yaşanan yoksulluğun temelinde çok boyutlu israf yatmaktadır. Umarım ki insan oğlu bu acı gerçeğin bir gün farkına varsın
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileğiyle kalın sağlıcakla.