‘Urfamız, tıbbi bitki pazarından daha fazla pay almalı’
Pandemiyle birlikte insanlar metabolizmayı destekleyici bitkisel ürünlere daha fazla yöneliyor. Buna bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı hızla büyüyor. Urfamızın da bu dev pazardan payını alması için GAP Bölge Kalkınma İdaresi e GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bazı çalışmalar yürütülüyor.
Sektöreün içinde bulunduğu sorunlar öncekigün GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAP TAEM) iş birliği ile düzenlenen GAP Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayında ele alındı.
GAP İdaresi tarafından yürütülen “GAP Organik Tarım Küme Projesi” kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda, bölgede ekim alanı günden güne artan ve ilgi odağı olan tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili tüm paydaşlar (Çiftçiler, yarı mamul-mamul üreticileri ve bu ürünlere raflarında yer veren sağlık çalışanları), kurum temsilcileri ve konu uzmanları bir araya geldi.
“Topraktan Şifaya” teması ile düzenlenen Çalıştayda, sektörün sorunlarının yanı sıra çözüm önerileri de masaya yatırıldı.
BİTKİYE YÖNELME ARTTI
İnsanlar artık hastalandığında ilaç kullanmak zorunda kalmamak için günlük diyetleri arasında metabolizmayı destekleyici bitkisel ürünler olan tıbbi aromatik bitkileri gittikçe daha çok kullanıyor.
İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler ve İyi Yaşam’ raporuna göre; dünyadaki 320 bin bitki çeşidinin 270 bini biliniyor ve insanoğlu bunlardan 70 bininden yararlanıyor. Yararlanılan 70 bin bitki çeşidinin 3 bini besin kaynağı olarak, 25 bin kadarı tedavi amaçlı, 5 bini endüstriyel amaçlı kullanılırken, 15 bin kadarı da süs bitkisi olarak değerlendiriliyor.
Dünya ticaretinde en çok konu olan tıbbi aromatik bitkiler ise kahve, susam, sarımsak, kırmızı biber, yenibahar, karabiber, yeşil çay, hardal ve haşhaş tohumu, zencefil, salep ve kimyon oluyor. Türkiye’de 200 civarında doğal bitki satılıyor.
GELENEKSEL TARIMDAN YÜZDE 50 DAHA KÂRLI
Tarım uzmanlarının hesabına göre, bu bitkiler geleneksel ürünlere göre üreticisine yüzde 50 daha fazla kazandırıyor. Dekar başına en az bin TL kazanmak mümkün. Üretim için ihtiyaç duyulan minimum tarımsal arazi büyüklüğü 5 dekar olarak hesaplanıyor. Bu da bir sezonda en az 5 bin lira kazanç demek. İşte adım adım sözleşmeli tarıma girmenin yolları:
► Minimum 5 dekarlık bir toprağınız olmalı. İklim ve coğrafi olarak tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeye elverişli olmalı.
► Bu alanda faaliyet gösteren firmaya ulaşarak 3-4 yıllık sözleşme yapılıyor. Firma ürün için alım garantisi veriyor. Alım fiyatı belirleniyor.
► Hasat zamanı dünya fiyatlarına bakılarak alım fiyatı yeniden belirleniyor.
► Firma, ürünün toplanması, taşınması ve işlenmesi işini kendisi üstleniyor.
► Çok yıllı bitkilerin tarımı daha karlı bulunuyor. Bir kere ekildiği zaman uzun yıllar kendi kendine aynı yerde yetişiyor. Bu bitkilere kekik, ekinezya, melisa, nane, adaçayı örnek verilebilir. (Kaynak: Dünya)
r.