‘Nöbetçi eczane sayısının arttırılması ilaç yokluğunu ortadan kaldırmıyor’
Faruk DEVECİ
————————–
Nöbetçi eczanelerde ilaç sıkıntısına bağlı olarak yaşanan yoğunluk devam ediyor.
27. Bölge Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar bir süre önce yaptığı açıklamada, piyasa 650 ilacın bulunamadığını söylemişti.
Bazıları var ki hayatim önem arz ediyor. Gebelikte kan uyuşmazlığı durumunda kullanılan ilaçlar, piyasada bulunmuyor. 72 saat içinde kullanılması gereken iğneler… Hayatı ciddi şekilde tehdit ediyor. Grip aşısının bu dönemlerde yapılması gerekiyor. Grip aşısı da ecza depolarında tükenmek üzere..
Çocuklarda kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı, ishal ilaçları ile yetişkinlerin kullandığı tansiyon, kalp, diyabet ve bazı kanser ilaçları halen bulunamıyor. Eczane eczane dolaşmaktan yorgun düşen hasta yakınları duruma isyan ederken, tepkilerini zaman zaman sosyal medyada dile getiriyorlar. İçlerinden Halil Dağ, sıkıntıyı şu sözlerle özetledi. ‘‘ Eczanede ki kuyruk sebebi ilaçların piyasada olmayışı, hemen hemen herkese aynı reçetenin yazılması, hastaya ilacını yoktur, şöyledir böyledir izahatı, hastanın işini görecek başka ilaçları hastaya vermek bunu hasta ile konuşmak zaman alıyor ve işi uzatıyor kuyruğa neden oluyor, günde 50 eczane açsa da ilaç yokluğu sorununu ortadan kaldırmıyor, depolar ve firmalar en azından nöbetçi eczaneye ilacı yollasa vatandaşın işini görse, yine iş yürür.”
Artık ilaçların muadilleri ile de ilgili olarakta sıkıntı yaşanıyor. Öte yandan bazı eczacılar, “Bulamadığınız ilaçların sorumlusu eczacınız değildir” yazıları astı.
Döviz kurlarındaki artışın ardından ecza depolarında ilaçlar konusunda sorunlar yaşanıyor. İlaçların etken maddelerinin ithal olduğu, bu yüzden birçok tedarikçinin ithalata bağlı üretim yapamadığı ifade ediliyor
Yaşanan sıkıntıların daha da büyümemesi ve aşılması ile ilgili Sağlık Bankalığı ve Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) aynı masada oturması ve çözüm üretmesi isteniyor.