Fuat Rastgeldi
20 Kasım 2008
Gibi isim zenginliği ve büyük şahsiyet olan bir liderin hayatını anlatan tarihi belgesel filme Mustafa diye isim takılıyor. Hangi Mustafa? (Yok halk arasında Mustafa’ya söylenen Miçe veya Mice emmi deseydi bence filmin daha çok reklamı olurdu).. Bu film ismiyle dahi ATATÜRK’ü küçültmek istemiştir. ATATÜRK gibi bir liderin filminin yönetmenliğini ve senaryosunu bir tek kişi Can Dündar yapmış. Atatürk gibi bir liderin filmi bir tek kişinin arşivi ile, bir tek kişinin senaryosu ile, bir tek kişinin yönetmenliği ile olmamalıydı.
“Şu Çılgın Türkler”in yazarı Turgut Özakman, TV oturumunda filmde yapılan tarihi yanlışlıkları ve hataları saymakla bitiremiyor. Bu film Atatürk’e karşı olanların elinde bir koz oldu.
Can Dündar film çekimi için bir çok belge toplamış ama Atatürk’ü tam tanıyamamış. Onun askeri alanda bir deha, siyasi alanda büyük bir lider, devrimleriyle yeni çağlar açan, fikir ve düşünceleriyle milleti yönlendiren, laikliği getiren kişi olarak tanıtılmıyor. Günde onbeş fincan kahve, üç paket sigara, bir büyük şişe rakı içen, gece karanlıktan korkan, kısa boylu bir kişi olduğunu, son zamanlarda yalnızlığa itildiğini vurgulamış. (Bari tuvalete gittiğini, b…pis koktuğunu da filmde anlatsaydı) Atatürk incelendiği zaman 120 dakikalık bir filme sığacak bir şahsiyet olmadığı görülür.
ATATÜRK 57 yaşında, yani görev yapabilecek genç bir yaşta vefat etmiştir. Hasta haliyle dahi Antakya için Adana, Mersin seyahatine çıkmıştır. Mersin askeri resmi geçidinde ayakta duracak hali olmadığından yanındaki kişilere yaslanmış. Rahatsızlığını bilen yetkililer, törenin çabuk bitmesi için askeri piyade birliğine marş marş, Süvari birliğine de atlarının koşu halinde geçmesi emri verilmiştir. Son aylarında hasta olduğu için tabi ki istirahat etmesi, kimselerle görüşmemesi gerekiyordu.
Mustafa tek kişi tarafından çekilmiş güzel bir film olabilir. Ama Atatürk belgeseli tek kişi tarafından çekilecek bir film değildir. O kişi ezilir. İşte Can Dündar bu yüzden çok eleştiri aldı. Bu film Atatürk değil de herhangi bir kişi olsaydı güzel bir film olarak taktir edilirdi. Bunu da inkâr etmeyelim.
ATATÜRK BELGESELİ
Yıllardır gerçek ve ciddi ATATÜRK belgeseli çekilmesi düşünülüyor. Ya aktör bulunamıyor, ya da bu filmi çekecek kişi veya ödenek ayrılmıyor. Ama bu filmin çekimine bir yerden başlanılmalı, Devletin, TRT’nin senaryoyu bir çok Profesörlere hazırlatması gerekir. Yönetmenlerin el ele vererek arşivler, belgeler inceleyerek gerçek ATATÜRK belgesel filmini yapma zamanı gelmiştir. Geçiyor bile..
İleri tarihlerde başka bir belgeselci kamerayı eline alır, yok Atatürk bilmem ne yaptı diye 90 dakikalık kıytırık bir film çeker. ATATÜRK’ü karalamaları devam eder. Ayrıca ATATÜRK ile ilgili filmler çekilmeden evvel senaryolarının gerçek tarihçilerden oluşacak bir komisyondan geçmesi gerektiğini düşünüyorum.