Urfalılar kapı kapı ilaç arıyor. Durum ciddi
Urfa’da hastalar ve hasta yakınları yaklaşık bir aydır grip ilacından hayati önem taşıyan ilaçlara kadar birçok ilaca ulaşmakta zorlanıyor.
Kentte son günlerde yaygın olarak görülen üst solunup yolu enfeksiyonları da eczanelere yoğunluğu arttıran bir başka sebep. Çocuk şurupları, burun spreyleri, antibiyotiklerde ciddi anlamda sıkıntı olduğu Eczacılar tarafından dillendiriliyor.
Urfa 27. Bölge Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, piyasada şu anda 650 ilacın bulunamadığına dikkat çekerek, bu yüzden çok sayıda hastanın hayatını kaybedebileceği uyarısını yaptı. Açar, Nöbetçi eczanelerde yaşanan yoğunluğun ilaç sıkıntısından kaynaklandığını tekrarladı. Açar, şunları kaydetti:
“İlacı bulamayan bu kez başka eczaneye gidiyor. Bunun sorumlusu hiçbir şekilde eczacı değildir. Yetkililerimizin ilaç temini konusunda gerekeni yapması lazımdır. Kasım ayındayız. Üç ay daha sıkıntı devam edecektir. Bu da sağlık sisteminin felç olması demektir. Bu ilaç sorunundan dolayı belki hayatını kaybeden insanlar bile olabilir. Bu konu üzerinde kesinlikle durulması gerektiğini düşünüyorum
Sorunun temeli ilaç firmalarında ya da ithalatçı firmalarda. Depolardan ilacın temininde sıkıntı var. Dolayısıyla depolardan da eczanelere ilaç gelemiyor. Bunun çeşitli nedenlerinin olduğunu biliyoruz. Özellikle son dönemlerde ekonomide yaşanan sıkıntının, döviz fiyatlarının yükselmesinin de bununla alakalı olduğunu tahmin ediyoruz.
Türkiye’de ilaçla ilgili politikaları belirleyen Sağlık Bakanlığı’nın bu konu ile ilgili bir açıklama yapması lazım. İlacı temin eden veya üreten ilaç firmalarının sessiz olduğunu görüyoruz. öncelikli olarak birinci derecede sorumluluk sahibi olan ilaç firmaları, ‘neden ilaç yok, neden ilaçları eczanelere, depolara göndermiyorlar, neden biz ilacı hastaya sunamıyoruz’ noktasında bir açıklama yapmaları lazım.
Böyle bir sorun yoktur’ demek ya da suçu eczacının üzerine atmak ilaç yokluğunda bu sorunu çözmez. Zaten sorunun temeli Türkiye’ye ilacın gelmemesi ya da ilaç sanayisinden, ilaç firmalarından gelmemesindendir. Bu konuda sorunun temeline bakmak gerektiğini düşünüyorum. Hastalıkların özellikle soğuk algınlığı, grip ve Covid-19 gibi bulaşıcı hastalıkların fazla olduğu bir dönemde yani kış mevsimin başlangıcında ilaçların bulunmaması büyük bir sıkıntıdır. Dönemsel olarak da ayrı bir tehlikeyi gösteriyor. Türkiye’de istatistiklere baktığımızda bazı ilaçların tüketimi gerçekten mevsimsel olarak artar, şu anda o dönemdeyiz. Soğuk algınlığı ilacının, grip aşısının ve buna benzer ilaçların olmaması sorunu daha da büyük hale getiriyor. Belki bir soğuk algınlığı ilacının yazın bulunmaması bu kadar bir travma oluşturmayabilir. Fakat mevsiminde ilacın bulunmaması kullanım zamanında sorunu daha da büyük hale getiriyor.”