Urfa’da doğmuştu. Fatma Başkan sahip çıktı
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Araban’da verim ve kalite yönünden bölge çiftçisinin tek tercihi haline gelen edessa cinsi makarnalık 200 ton buğday tohumunun dağıtım töreni yapıldı.
Tarımda kalkınmanın kent genelinde sürdürülebilir kılınması için “Sertifikalı Tohum Üretimi” projesi kapsamında üretilen 200 ton Edessa cinsi buğday tohumu, Araban’da çiftçilikle uğraşan 239 kişiye dağıtıldı.
Konuyu sosyal medyada gündeme Yazar Yusuf Sabri Dişli, ‘Helenler döneminde Urfa’ya verilen “Edessa” adını Fatma başkan kompleks yapmadan sertifikalı buğdaya “Edessa”nın adını, yani Urfa’nın adını vermiş. Helal olsun. Tabi buğdayın atası ilk evcilleştirildiği yer Urfa!’ ifadelerini paylaştı.
Bu paylaşıma sosyal medya kullanıcılarından Mustafa Gerger, ”O çeşit Urfa’ya ait. GAPTAEM tarafından tescil ettirildi. Üretim hakkı ihale ile özel firmaya devredildi. Urfa’nın çeşidine Urfa Büyükşehir Belediyesi değil, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı, çiftçilere dağıtıyorlar. Tebrik ediyorum Fatma başkanımızı.” yanıtını verdi.
YENİ DÜNYA DÜZENİNDE GÜÇ KAVRAMI TOPRAK VE İNSAN
Sertifikalı buğday dağıtım töreninde konuşan GBB Başkanı Fatma Şahin şunları söyledi: “Bu bizim için çok kıymetli ve çok önemli bir çalışma. Çünkü toprak yardır. Toprak vatandır. Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. İşte bunun için 2014 yılında ilk tarım daire başkanlığını kurduk. Siz çiftçileri aradık ve tohum dağıtacağımızı söyledik. Çiftçilerimiz bu durumu şaşkınla karşılamıştı, seçim arifesindeyiz diye düşünülüp tohum dağıtılacağını söylemiştiler. Ama bizim 20 yıldır hiç seçim derdimiz olmadı. Bizim gelecek nesiller adına büyük bir sevdamız var. Yola çıktığımızda da hiçbir seçim sandık için değil, tamamen gelecek nesiller içindir anlayışıyla hareket ettik. Zaten çiftçimiz artık bunu gördü. Sahiplendi, sevdi. Eli nasırlı olan el hem öpülesi hem de çok kıymetlidir bizler için. Pandemi bize artık büyük devlet tanımının değiştiğini gösterdi. Ekonomisinin yanı sıra beşerî sermayenin de ne denli mühim olduğunu hatırlattı. Artık petrol ekonomik güç, tanımından çıktı. Büyük devlet kendi kendine yetebilen ülkedir. Bunu da toprakla sağlayabiliriz. Eğer toprakta kendine yetebilen bir ülke olamazsan gücün bir anlamı olmaz. O yüzden kendi kendine yetme konusunda gıda güvenliğini daha da kuvvetli hale dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun için de tek tip çalışma modelini bitirdik. Artık her bölgeye uyumlu ürünlerden yola çıkarak dağıtımlarımızı nihayete kavuşturuyoruz. Hangi ürün hangi ilçemizde daha iyi verim elde edecekse bunu planlayıp çiftçilerimize ürünü ulaştırıyoruz. Edessa cinsi buğday tohum, Gaziantep iklimine uyumluluğuyla çiftçinin hasat zamanı çok daha verimli ve yüksek kalitede ürün almasını sağlayacak..”
EDESSA-63
GAPTAEM Buğday Islahı ve Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Ali İlkhan, Urfa’nın milli makarnalık buğdayının özellikleri ile ilgili olarak şu bilgileri vermişti: “Edessa-63 Makarnalık Buğday çeşidi 2003’te GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Buğday Islah Birimi tarafından kendi melezleme programından çıkan ilk buğday çeşididir. Bölge çiftçisine umut olacak yerli ve milli olan bu çeşit, bölgede ekilen makarnalık buğday çeşitlerine göre kalite ve verim açısından daha yüksek değerlere sahiptir. Sulu koşullarda 700 ile bin 100 kilogram arasında olurken, yağışa dayalı koşullarda 450-600 kilogram verim potansiyeline sahiptir. Bölgemizde özellikle son yıllarda ekstreliklim koşullarına en fazla tolerans gösteren çeşit olarak kendini ispatlamıştır. Bölgeye uygun genetik yapısı sayesinde yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklılık açısından ilk sıralarda yer almaktadır.” (Alıntı: Urfadeğişim)