UÇG, Valiliğe başvurdu: İmaj zedeliyor
Urfa Çalışma Grubu, bariyerlerin kaldırılması için girişimde bulundu…
Urfa Çalışma Grubu (UÇG); Mardin, Diyarbakır, Gaziantep ve Akçakale tarafından kente giriş kontrol noktalarında bulunan bariyelerin kaldırılması için Şanlıurfa Valiliğine dilekçe verdi..
Urfa Çalışma Grubu Başkanı Rüştü Öcal’ın imzası ile Şanlıurfa Valiliği’ne verilen dilekçeden şu ifadelere yer verildi:
“Şanlıurfa’nın çevre, kent, imar, turizm, kültür ve sair problemlerini gündeme getirmek ve çözümler aramak suretiyle faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşuyuz. Son yıllarda Göbeklitepe ve Karahantepe kazıları başta olmak üzere şehrimizde ortaya çıkarılan tarihi ve arkeolojik alanlar şehrimizi ülkemizin hatta dünyanın gündemine taşımış durumdadır. 2019 senesi hükümetimiz tarafından “Göbeklitepe” yılı ilan edilmiştir. Bu sebeple ülkemizden ve yurt dışından rekor sayıda ziyaretçi ve turistin şehrimizi ziyaret etmeye devam ettiğini memnuniyetle müşâhade etmekteyiz. Diğer yandan ülkemiz ve bölgemiz 2015-2016 yıllarında 15 Temmuz darbe girişimi ve menfur terör saldırılarını yaşamıştır. Bu sebeple o dönemde güvenlik meseleleri öncelik arz etmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra olağanüstü hal koşullarında, güvenlik güçleri tarafından şehrimizin giriş noktalarında büyük beton ve plastik bariyerlerle ihata edilmiş sürekli uygulama noktaları oluşturulmuştur.
Ancak aradan geçeden süre zarfında olağanüstü hal kaldırılmış, İçişleri Bakanlığı’nın da periyodik aralıklarla kamuoyu ile paylaştığı üzere terör faaliyetleri bitme noktasına gelmiştir. Ne var ki havaalanından şehre geliş de dahil olmak üzere ziyaretçilerin şehre giriş güzergâhlarında ilk karşılaştıkları sürekli kontrol noktaları, şehre gelen misafirleri şehrin yeterince güvenli olmadığı noktasında tedirgin ettiği gibi marka şehir olma iddiasındaki ilimizin imajını da olumsuz etkilemektedir.
Yine bahsini ettiğimiz sürekli kontrol noktaları, karayolu üzerinde oluşturulmuş ve trafik tek yönden zikzaklı olarak sağlanmaktadır. Aynı güzergahlarda toplu ulaşım otobüsleri, tarım nakliye araçlarının da yoğun geçişleri söz konusudur. Bu durum özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde uzun araç kuyrukları oluşmasına sebebiyet vermekte ve sürücüleri stres altına sokmaktadır. Güvenlik güçlerimiz ihtiyaç durumuna göre kontrol ve uygulama noktalarını her zaman kolaylıkla oluşturabilmektedir. Bahsini ettiğimiz olağanüstü şartlarda oluşturulan sürekli güvenlik uygulama noktalarının günümüz itibariyle ve mevcut halleriyle işlevini yitirdiği kanaatindeyiz. Bu nedenle söz konusu güvenlik uygulama noktalarının kültür ve turizm kenti olan Şanlıurfa’nın imajına yakışır şekilde şehrin giriş noktalarındaki karayolu üzerinden kaldırılmasını, karayolundan trafiğin olağanüstü hal öncesindeki haliyle sağlanmasını, güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu uygulama noktalarının uygulamanın yapıldığı gün ve saatlerde karayolunun geniş olduğu veya cep oluşturabilecek şekilde alanlar kullanılarak ihdas edilmesini takdir ve tensiplerinize arz ve talep ederiz”