Urfa’da ekmek fiyatları yaklaşık bir hafta önce 1,5 liradan 2 liraya çıkarılırken gramajı bir miktar arttırılmıştı. O günden beri sosyal medyada başlayan yorum yağmuru halen devam ediyor.
Sosyal medya kullanıcılarından Yusuf Mintaş’ın paylaşımı ise kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Mintaş’a göre, gramaj bazında hesaplandığı zaman Urfa’da ekmek İstanbul’dan daha pahalıya geliyor. Gramaj ve fiyat karşılaştırması yapan Mintaş, Kasım başı itibariyle İstanbul’da 270 gram ekmeğin 2,5 liraya, Urfa’da ise 170 gram tırnaklı ekmeğin 2 liraya satıldığına dikkat çekti: ”170 gram olarak düşünüldüğünde ve İstanbul’da satıldığında bu fiyat 1,57 kuruşa karşılık geliyor. İstanbul’un 270 gramlık ekmeği de Urfa’da satılırsa 3,18 kuruşa denk geliyor. Yani bu zam aslında Urfa’da yaşayan vatandaşlar İstanbul’dan tam 68 kuruş daha pahalı bir şekilde ekmek tüketiyor.”
URFA’DA EKMEK KALİTESİ YERLERDE
Sosyal medyada Urfalıların en çok gündeme getirdiği konu ekmek kalitesi. Belediye’nin Halk Ekmek Fabrikası kurarak kaliteli ekmek üretmesi gerektiği görüşünü dile getirenler de az değil. Bazı vatandaşlar ise pahalı olduğu gerekçesiyle pişirmede meşe odunu kullanılmadığını, bunun da ekmek kalitesine doğrudan yansıdığını dile getiriyorlar. İşte bazı yorumlar…
Ömer Koçak: Siverek’te, Viranşehir’de çıkan ekmek ile Urfa merkezde çıkan ekmek arasında dünya kadar fark var. Unun kalitesinden midir, işçilikten midir bilmiyoruz. Sabah aldığımız tırnaklıyı öğlende yiyemiyoruz, bu da ayrı bir zulümdür…
Yakup Yavuz: Urfa’da sosyal yardım alan sayısı diğer illere göre çok yüksek… Ekmek olmuş 2 TL İstanbul da Ankara’da Halk ekmek var Urfa da yok …
Hür insan: Bu ülkede hiç bir esnaf zam yapmak istemez ama Urfa‘da yediğimiz ekmeğin hiç bir kalitesi yok ne belediyesi ne de başka kurum ekmek kalitesini denetlemiyor kaliteli ekmek tüketmek Urfalının hakkı değil mi ?
Mustafa Apaydın: Belediyenin kendisi “fırıncılarla kötü olmak istemiyorlar”mış… Üst düzey bir ismin “Urfa Belediyesi olarak halk ekmek neden açmıyorsunuz?’ sorusuna verdiği cevaptır bu…
Ömer@gzcomr: Somun ekmek 220 gram tırnaklı ekmek 170 gram, arada 50 gram fark var ama fiyat aynı. İkisi de kazanıyorsa burada bir aç gözlü var demektir. Kalite olayı da ayrı bir konu ben fırıncı olsam Siverek ve Hilvan da çıkan ekmeği görünce kendimden utanırdım.
Murat Bulut: Siverek’ten ekmek alıp Urfa’ya geliyoruz ekmek gittikçe gevrek oluyor, ev ile fırın arası on beş metre ekmek tahta gibi oluyor denetim yok kalite yok hiç bir şey yok.
Ahmet Yılmaz: Ekmeğin kalitesi ne olacak, ne zaman Urfamızda bayatlamayan, kaliteli ve güzel mayalanmış ekmek bulabileceğiz? Bu konuda kafa yoran ve önlem alan maalesef halen yok.
M.Şahin Türkmenoğlu: Urfa’daki fırınlarda yakıt olarak atık malzeme yerine meşe odunu kullanıldığı gün hem ekmek kalitesi hem yemeklerin pişme kalitesi artar.
Şeref Toprak: 1 kg ekmek tırnaklı olursa 6 adettir. O da zaten 12 lira eder. Federasyon başkanının dediği gibi olmuş.
Savgi Doğancıoğlu Özer:: Halbuki en kaliteli buğday Harran’da bunca varlığın içinde hala kalitesiz unla ekmek yapılıyor. Yazıklar olsun.
Semih İpek: Pide ekmeği ülkeye öğreten ve yayan Urfa’dır. Şimdi Adana’da ekmeği alıyorsun 3 gün sonra pamuk gibi Urfa’da fırından eve gelinceye kadar tahta gibi, bu mudur hakkı ? Yazık vallahi. Gramajına göre fiyatı da yüksek. Yani ucuzda değil ama kaliteli olsun halk fiyata itiraz etmiyor. Son zamanlarda milletin en çok şikayetçi olduğu konu bu ama dikkate alan yok maalesef.
Memet Bilal Dedecan: Siz daha kadınlarınıza laf edemiyorsunuz, şükredin bu ekmeğe, önünüze düzgün yemek indiren yok, birde ekmeğe laf ediyorsunuz. Önce kendinize bakın.
Rüştü Taş: Bizim iklim sıcak olduğundan hamur eşkimesin diye harmanato atılıyor, ekmek soğuyunca ister istemez sertleşiyor, yenmez hale geliyor.
Fahri Eş: Ekmek yerine maya yiyiyoruz. Evcil hayvanlara verdik, bir yıl içinde boğazında ur çıktı. Yani kanser oldular. Yetkilileri bu konu üzerinde araştırma yapmaları ve durmaları lazım..
İbrahim Halil Boyacı: Herkes bu fırıncılarla uğraşıyor, kimse suçu kendinde bulmuyor. Urfalılar ince tırnak istiyor, bizim ilçelerde ekmek ‘iri tırnak’ yapılıyor ve ekmeğin gramajı yüksek. Kalite istiyorsanız ekmek gramajının yüksek olması lazım. İri tırnaklı ekmek yapılırsa sıkıntı kalmaz, ekmeğin fiyatı da değişir .