”Trombosit Aferes” Ünitesi açıldı
Urfa’da yıllardır hayati derecede önemli bir ihtiyaç olan ”Trombosit Aferes” Ünitesi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başladı.
Söz konusu ünite sayesinde ”Kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşeninin (eritrosit, trombosit veya plazma) alınması ve diğer bileşenlerin kan bağışçısına geri verilmesi işlemi” gerçekleştirilebilecek.
“Bugün itibariyle şehrimize Trombosit Aferez ünitesini kazandırmanın verdiği sevinci yaşıyoruz. Yıllardır süregelen ve şehrimizin dışa bağımlılığına sebebiyet veren, kan temininde sıkıntılar yaşamamıza neden olan, bir durumu gidermiş bulunmaktayız. Özellikle Acil durumlarda ve normal şartlarda Ameliyathane ve diğer hastanelerimizin birimlerinde kullanılmak üzere gerekli olan Trombosit ihtiyacını aynı zamanda hastanemizde üretmiş olacağız.
Önceki yıllarda çevre illere mecbur kalmıştık, şuan için hastanemizde bu imkânı sağlayarak hastalarımıza daha hızlı ve etkili bir şekilde kan ihtiyacını temin etmiş olacağız”
Ünitenin faaliyete girmesiyle hastanede önemli bir eksiğin giderildiğini belirten Şanlıurfa Laboratuvar İl Koordinatörü Uzm. Dr. Uğur Fahri YÜREKLİ ise; şunları kaydetti:
”Aferez ‘kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşeni elde edilene kadar devam eden bir kan alıp-verme işlemidir.’
“Aferez ünitemizde 2 adet cihaz bulunmaktadır. Hızlı bir şekilde “Kan Komponentleri” elde ettiğimiz cihazlar, özellikle Kan kanserlerinde gerekli olan “Kan Komponentleri” bize sağlamak için çok önemli. Diğer bir önemli işlevi de hastanemiz ve civar hastanelerinde çok ciddi ameliyatlar yapılmakta olup, bu ameliyatlarda gerekli olan “Kan Komponentleri” hızlı bir şekilde ünitemiz tarafından sağlanmaktadır.
Ayrıca bu ünite sadece ameliyatlarda, hastanelerde, teşhis edilen kan kanseri hastalarına hizmet vermiyor, afet durumlarında, olası büyük kriz durumlarında bu ünitemiz ciddi anlamda hizmet saylayacaktır ”
Uzmanlar, Trombositlerin vücuttaki görevini ‘kanamayı durdurmak’ olarak açıklıyor; Vücutta bir yaralanma sonucu kanama oluşursa; o bölgeye yoğunlaşan trombositler önce birbirlerine sonra da yaralı bölgedeki kan damarlarına tutunarak, kanın akmasını engelleyecek pıhtı oluştururlar.